Srpski turisti ipak idu u Hurgadu

Uprkos napetoj situaciji u Egiptu jutros je sa beogradskog aerodroma za Hurgadu otišao jedan broj srpskih turista erbasom Er Kaira koji prevozi do 180 putnika.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 04.07.2013.

13:21

Default images

Avion je poleteo prema planiranom redu letenja u 7.30. U egipatskim letovalištima trenutno se nalazi oko 1.600 srpskih turista. Prema poslednjim podacima u Hurgadi je trenutno oko 1.500 a u Šarm el Šeiku oko 90 srpskih turista.

Ambasada Srbije u Kairu saopštava da su svi turisti iz Srbije bezbedni i do sada se nisu obraćali za pomoć.

Ambasada, kako se dodaje u saopštenju, pomno prati razvoj situacije u celom Egiptu, a posebno u turističkim mestima gde su najviše koncentrisani turisti iz Srbije, kao i u najvećim gradovima, Kairu i Aleksandriji, u kojima privremeno boravi 55 državljana Srbije.

Istovremeno se podseća na jutrošnju preporuku Ministarstva spoljnih poslova Srbije građanima koji su nameravali da putuju u Egipat da to ne čine, a onim građanima koji borave u egipatskim letovalištima da budu u stalnom kontaktu sa Ambasadom u Kairu kojoj u svakom trenutku mogu da se obrate ako se nađu u bilo kakvoj nevolji.

U Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu formiran je Krizni štab, koji je u stalnom kontaktu sa ambasadom i reagovaće ukoliko se proceni da i Vlada Srbije treba da pomogne gradjanima koji borave u Egiptu.

Ambasada u Kairu dostupna je građanima Srbije 24 sata. Telefoni Ambasade su +2022736-5494, +2022735-4061, a mobilni telefon konzula Marije Šošić +201061818418.

Ni Australijanci ne haju za nemire

Kako javlja sajt australijske mreže "Njuz korp", turistima iz te zemlje nasilje u Egiptu nije promenilo planove.

"Iako je vlada podigla nivo upozorenja na 'procenite da li je neophodno da putujete', što je drugi najviši posle 'ne putujte', pa čak i nakon što je državljanima Australije u Egiptu preporučeno da napuste zemlju, turisti ne odustaju", piše news.com.au.

Sajt navodi da su turističke agencije dobile samo nekoliko zahteva za promene hotela, prenoćišta i maršruta, ali ne i otkazivanja putovanja.

"Sve klijente smo pozvali kako bismo im skrenuli pažnju i uverili se u to da oni znaju šta se tamo dešava. Promenili smo nekoliko hotela, ali prema našim izveštajima nikakvi planovi ili nečija putovanja nisu ugroženi", rekao je direktor jedne turističke agencije.

On je dodao da "uzbuna mora biti na višem nivou", pre nego što kompanija odluči da otkazuje putovanja.

"Mi imamo odgovornost i preduzimamo sve mere predostrožnosti. Kada ne budemo mislili da je bezbedno, nećemo ići", rekao je Met Kameron Smit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: