DSS optužuje, Pantić odgovara

U otvorenom pismu Aleksandru Vulinu, DSS iz Kosovske Mitrovice ukazuje navodno na gomilanje funkcija Krstimira Pantića. Nisam u sukobu interesa, tvrdi Pantić.

Izvor: B92, RTS

Nedelja, 16.06.2013.

15:29

Default images

Iz DSS navode da do gomilanja funkcija dolazi zbog, kako ocenjuju u toj stranci, novca i privilegija koje njihovo obavljanje donosi. Pantić dugo godina bio službenik Vlade Kosova, podsećaju iz DSS-a.

Demokratska stranka Srbije uputila je pismo šefu Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandru Vulinu. Povod da vam se obratimo jeste uporno i istrajno gomilanje funkcija vašeg zamenika Krstimira Pantića, što je u sukobu sa postavljenim pravilima u politici, navodi se u pismu DSS-a u Kosovskoj Mitrovici.

"Pantiću su trebala puna četiri meseca da odluči da li će biti zamenik direktora Kancelarije ili predsednik Opštine Kosovska Mitrovica. Kada se na kraju odlučio za Kancelariju, novi predsednik Opštine postavio ga je za svog pomoćnika", tvrdi DSS.

Razlog za ovakvo ponašanje visokog državnog službenika je, stoji u pismu, korišćenje novca iz opštinske kase, prisvajanje opštinskog automobila za lične potrebe, dnevnice, reprezentacija...

"Sve te finansijske zloupotrebe Kancelarija za Kosovo bi trebalo da utvrdi slanjem finansijske inspekcije", poručuju iz DSS-a iz Kosovske Mitrovice.

Ova stranka navodi i da je Pantić dugo godina bio službenik Vlade Kosova, i da postoje "pisani tragovi" da je koristio novac i stipendije "samoproglašene Republike Kosovo".

Pantić: O sukobu interesa neka se izjasni Agencija

Krstimir Pantić je reagujući na optužbe DSS-a, saopštio da će odluku o tome da li je ili nije u sukobu interesa doneti Agencija za borbu protiv korupcije, a ne ”istrošeni političari i poslanici koji nikada u životu ništa nisu uradili za narod koji navodno predstavljaju već su isključivo radili za svoje džepove i za svoje porodice”.

Kako se navodi u pisanoj izjavi Pantića, ukoliko nadležni u Agenciji budu mišljenja da je u sukobu interesa, on će odmah podneti ostavku na mesto pomoćnika predsednika opštine jer tako nalaže zakon.

“Da su pažljivo pročitali Zakon o borbi protiv korupcije i Zakon o lokalnoj samoupravi, uvideli bi da položaj pomoćnika predsednika opštine pripada mestu u opštinskoj upravi pa samim tim nije javna funkcija”, navodi Pantić.

On podseća da je u odredbi člana 2. alineja treća, Zakona o borbi protiv korupcije, definisano da javna funkcija podrazumeva ovlašćenja rukovođenja, odlučivanja, odnosno donošenja opštih ili pojedinačnih akata.

“Niti sam imao, niti sada imam ovlašćenja koja su navedena u pomenutoj alineji”, navodi Pantić.

U saopštenju se dalje podseća da su u članu 58. stav 2 , Zakona o lokalnoj samoupravi, vrlo precizno definisane nadležnosti pomoćnika predsednika opštine: pokreću inicijative, predlažu projekte i sačinjavaju mišljenja u vezi sa pitanjima koja su od značaja za razvoj u oblastima za koje su postavljeni i vrše druge poslove utvrđene aktom o organizaciji opštinske uprave.

“Vrlo jasno se vidi da pomoćnik predsednika opštine nema izvršna ovlašćenja kao što je to slučaj sa predsednikom opštine i članovima opštinskog veća, već je njegova uloga savetodavna, pa samim tim ne predstavlja javnu funkciju”, navodi Pantić.

Što se tvrdnji o finansijskim zloupotrebama tiče, Pantić kaže da se priključuje pozivu Marka Jakšića i njegovih sledbenika da, ne samo Kancelarija već i nadležni organi ispitaju da li je bilo zloupotreba.

Pantić je javno pozvao Anketni odbor Narodne skupštine i gospodina Momira Stojanovića da prvo posete opštinu Kosovska Mitrovica.

“Podsećam ‘patriote’ iz DSS-a da je njihov ‘lider iz Kosovske Mitrovice’ mnogo pre mene pio čaj sa Hašimom Tačijem u Beču, da je dobijao donacije u mazutu od tog istog Hašima Tačija a za potrebe Zdravstvenog Centra u Kosovskoj Mitrovici”, naveo je Pantić.

“Inače to ko je patriota, a ko izdajnik, ko je svoj ‘patriotizam’ dobro unovčio pokazaće vreme a pokazaće se i ko je potkradao državu i čije firme rade sa albanskim firmama i institucijama, a takođe i čije firme imaju monopol na severu KiM”, poručio je on.

Pantić na kraju navodi da je njegova imovina uredno prijavljena Agenciji za borbu protiv korupcije i pita se da li su to isto uraduili i koji ga optužuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: