Završen samit u Bratislavi

Predsednici zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope na samitu u Bratislavi podržali dalje proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.06.2013.

15:07

Default images

Na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita, slovački predsednik Ivan Gašparovič podsetio je da je ceo taj region, kako je sinoć na otvaranju samita naglasio i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, povezan i više nego što smo svesni, a to su pokazale recimo i junske poplave.

"Svi smo se složili da je neophodno da se dinamično nastavi proces proširenja", kazao je Gašparovič.

"EU je otvorena za svakog ko želi da postane njen član i spreman je da uradi svoj domaći zadatak. To je važno ne samo za EU nego i za te zemlje", kazala je novinarima i predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite.

Predsednici su posebno istakli kao istorijski pomak činjenicu da su na samitu za isti sto seli predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga, a da su slovački domaćini formatom sastanka bez državnih obeležja omogućili da u Bratislavu dođu i šefovi onih država koje Kosovo ne priznaju.

"Veoma cenimo što su tu bili predsednik Srbije i predsednica Kosova. Oboje su govorili i oboje su slušali jedno drugo. To je veoma dobar korak napred", kazao je na konferenciji za novinare predsednik Austrije Hajnc Fišer koji je danas odvojeno razgovarao sa srpskim predsednikom Nikolićem.

O proširenju Evropske unije, evropskim ambicijama Srbije, šta je sve učinila na tom putu i šta čini u plenumu danas je govorio i predsednik Nikolić koji je zatražio podršku za određivanje datuma Srbiji za početak pregovora sa EU.

"Podrška koju od vas tražim ujedno je i podrška našoj zajedničkoj budućnosti. Srbija pripada Evropi. Mi drugu sem evropske porodice naroda i zemalja nemamo", kazao je na samitu Nikolić.

On je podsetio da Srbija pored ekonomskih i socijalnih problema koje su je pogodile, kao i sve zemlje tokom krize ima još i dodatni politički problem koji se odražava i na blagostanje njenih građana a to je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

"U vreme kada se mnogi ne obaziru na obaveze koje su prihvatili u međunarodnim organizacijama, Srbija rešava svoj unutrašnji problem isključivo u okvirima medjunarodnog prava", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije upozorio je koliko je teško bilo postići sporazum Beograda i Prištine i da će biti teško sprovesti ga na terenu, a da je tokom tog procesa Srbiju hrabrila ideja o zajedničkoj evropskoj budućnosti celog regiona i potreba da građani bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost dobiju perspektivu bolje budućnosti i da se osećaju bezbedno.

"Zato ponovo želim da naglasim značaj podrške i podstreka koji bi Srbiji bili upućeni činom dodeljivanja datuma za otpočinjanje pregovora o pristupanju EU ovog meseca. Molim vas da ozbiljno sagledate i posledice drugačijeg, negativnog stava na sve procese koje smo u Srbiji otpočeli sa ogromnim entuzijazmom", rekao je Nikolić.

Glavna tema ovog 18. neformalnog okupljanja šefova država srednje, istočne i jugoistočne Evrope bili su razni aspekti obnove i izlaska iz postkriznog perioda, od ekonomskih i pokretanja privrednog rasta, preko socijalnih do političkih i bezbednosnih.

"Svi smo se složili da proces obnove treba ubrzati i voditi tako da građani što pre osete blagodeti obnovljenog privrednog rasta", kazao je domaćin samita Ivan Gašparovič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: