Nikolić primio Janukoviča

Delegacija Srbije i Ukrajine, na čijem čelu je predsednik te zemlje Viktor Janukovič, potpisale su u Beogradu nekoliko međunarodnih sporazuma.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

00:26

Default images

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič doputovao je jutros u Beograd čime je otpočeo dvodnevnu posetu Srbiji. Na početku posete primio ga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Posle svečanog dočeka dvojica predsednika su počela tet-a-tet susret, a zatim su usledili razgovori delegacija. Nakon toga potpisano je više međudržavnih sporazuma, dok su predsednici Srbije i Ukrajine potpisali zajedničku izjavu.

Predsednici Srbije i Ukrajine, Tomislav Nikolić i Viktor Janukovič, ocenili su da današnja poseta ukrajinske državne delegacije Srbiji otvara put jačanju ekonomskesaradnje i zaustavljanju pada trgovinske razmene, koji postoji još od 2008. godine.

Nikolić je rekao da je to prva zvanična poseta Janukoviča Srbiji, kao i da je sa svojim kolegom razmotrio veliki broj pitanja, pre svega u oblasti ekonomije i energetike.

"Konstatovali smo da je obim trgovinske razmene u padu i na tome ćemo morati intenzivno da radimo. Medjuvladina komisija dve zemlje imaće dosta posla. Srbija i Ukrajina posebno razvijaju svoje potencijale na polju energetike. Dogovorili smo se da nastavimo razgovore na temu potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini", rekao je Nikolić.
Foto: Tanjug
Predsednik Srbije rekao je da se nada da će se češće sretati sa predsednikom Ukrajine pošto je to očigledno u interesu gradjana dve zemlje.

"Tokom posete je potpisano više sporazuma u oblasti investicija, obrazovanja i kulture. Predsednik Janukovič i ja smo potpisali zajedničku izjavu u kojoj smo proklamovali pravce saradnje dve zemlje", rekao je Nikolić.

On je kazao da su Srbija i Ukrajina strateški opredeljene ka EU i da obe zemlje čine maksimalne napore da ispune sve uslove kako bi njihov evropski put postao realnost.

Nikolić je rekao da je sa Janukovičem dogovorio saradnju u medjunarodnim organizacijama, kao i jačanje saradnje u oblasti energetike i ekonomije.

Nikolić je zahvalio Ukrajini na učešću njenog medjunarodnog kontigenta na Kosovu i Metohiji i na principijelnom stavu i podršci očuvanju teritoriajlnog integriteta Srbije.

Janukovič je rekao da su veze dve države tesne i da su stvoreni dobro uslovi za dalje jačanje saradnje.

"Dnevni red danas je bio bogat, potpisali smo važne sporazume o saradnji u raznim oblastima, dogovorili se o jačanju bilateralne saradnje, saradnji u medjunarodnim organizacjama, posebno u OEBS-u" rekao je Janukovič.

On je rekao da postoji veliki neiskorišćeni potencijal za saradnju, medjusobnu trgovinu i investicije i kao primer naveo saobraćaj, mašinogradnju, energetiku.

Janukovič je rekao da je današnja poseta faktički otvara put radu madjuvladine mešovite komisije za ekonomsku saradnju.

Predsednici Srbije i Ukrajine razmenili su ordenje za zasluge u jačanju saradnje dve zemlje.

Janukoviču je dodeljen Orden Srbije na lenti za zasluge u utvrdjivanju i jačanju saradnje Ukrajine i Srbije, a Nikolić je dobio orden Ukrajine za zasluge prvog stepena za jačanje saradnje dve države.
Foto: Tanjug
Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić i ministar infrastrukture Ukrajine Volodimir Kozak potpisali su Sporazum između Vlade Srbije i kabineta ministra Ukrajine o saradnji u oblasti turizma.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović i njegov ukrajinski kolega Dmitro Tabačnik potpisali su Sporazum između dva Ministarstva o saradnji u oblasti obrazovanja.

Sporazum između Vlade Srbije i kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti karantina i zaštite bilja potpisao je ministar poljoprivrede Goran Knežević i prvi zamenik ukrajinskog ministra agrarne politike i hrane Bisjuk Ivan Jurijovič.

Sporazum između vlade Srbije i kabineta ministara Ukrajine o saradnji u oblasti železničkog saobraćaja potpisali su resorni ministri Milutin Mrkonjić i Volodimir Kozak.

Ministri kulture dve zemlje, Bratislav Petković i Leonid Novohatko, potpisali su Program saradnje u oblasti kulture. Memorandum o razumevanju i saradnji između Agencije za stran ulaganja i promciju izvoza Srbije i Državne agencije za investicije i upravljanje nacionalnim projektima Ukrajine potpisali su direktor SIEPA Božidar Laganin i načelnik ukrajinske agencije Vladislav Kaskiv.

Prema najavi iz Kijeva, Janukovič će takođe razgovarati sa premijerom Ivicom Dačićem i predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem. Glavne teme susreta biće unapređenje bilateralne saradnje i načini za njeno unapređenje posebno u oblasti trgovine, investicija i ekonomije.

Stefanović se nada datumu krajem juna

Foto: Tanjug
Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović je, na sastanku sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem, izrazio nadu da će Srbija krajem juna dobiti datum za otpočinjanje pregovora sa Evropskom unijom.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Stefanović je današnju posetu ukrajinske delegacije Srbiji, koju predvodi Janukovič, ocenio kao veoma uspešnu, jer je potpisano šest međudržavnih sporazuma kojima se omogućava unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, obrazovanja, kulture, turizma i infrastrukture.

Stefanović je izrazio spremnost da parlament ratifikuje postignute sporazume i istakao posvećenost razvoju odnosa Srbije sa prijateljskim zemljama.

Predsednik parlamenta je istakao i da je ta institucija spremna da pruži podršku razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, a posebno međuparlamentarnoj saradnji na svim nivoima.

Poseta predsednika Janukoviča je, dodao je Stefanović na sastanku u Domu Narodne skupštine, značajan podsticaj toj saradnji.

Stefanović se ukrajinskoj delegaciji zahvalio na podršci i principijelnom stavu koji ta zemlja ima po pitanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Janukovič je istakao značaj prve zvanične posete predsednika Ukrajine Srbiji u istoriji bilateralnih odnosa i podsetio da je tokom posete predsednika Vlade Ukrajine 2011. godine formirana Mešovita međuvladina Komisija koja će se starati o konkretnim koracima unapređenja ekonomske saradnje.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Janukovič je rekao da je "stav podrške Srbiji postao element spoljne politike Vlade Ukrajine".

Kako se dodaje u saopštenju, Janukovič je naglasio da na temelju veoma dobrih političkih i kulturnih odnosa treba motivisati poslovni sektor na viši stepen saradnje u obostranu korist.

On je istakao da postoji interes ukrajinske strane za niz investicija u Srbiju, a preneo je i poziv predsednika Vrhovne Rade Ukrajine da je poseti parlamentarna delegacija Skupštine Srbije.

Predsednik Ukrajine je podsetio i na dosadašnju dobru saradnju dve strane u međunarodnim organizacijama i založio se za njen nastavak i dalji razvoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: