Saharski pesak, pa grad, pa kolaps

Širom Srbije sinoć padala žuta kiša. Oko podneva jako nevreme sa gradom zahvatilo Srbiju. U Kragujevcu vetar odneo krov sa zgrade. Vreme trenutno stabilno.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 30.05.2013.

07:09

Default images

Beograd je malo pre podneva zahvatilo jako nevreme sa kišom i gradom veličine zrna graška. Situacija se tokom popodneva stabilizovala i trenutno je vreme sunčano.

Nevreme je zahvatilo i druge delove Srbije, a u Kragujevcu je olujni vetar sa jedne stambene zgrade odneo limeni krov. Na sreću, nije bilo povređenih.

Na Trgu Nikole Pašića u Beogradu vetar je oduvao krovove sa nekoliko štandova, a velike količine vode stvarale su ogromne probleme pešacima i vozačima, a "Blic" piše da se usled jakog nevremena obrušio deo fasade s jedne zgrade u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda. Navodi se da tom prilikom nije bilo povređenih, ali da još nije poznato kolika je materijalna šteta pričinjena.

Deset metara visoko drvo kestena palo je u nevremenu i oštetilo četiri automobila u Carigradskoj ulici, kod broja 1 na Dorćolu. Ekipe Gradskog zelenila uklonile su stablo i obećale vlasnicima oštećenih vozila da će im ovo preduzeće platiti štetu.
B92
U Sektoru za vanredne situacije ističu da je u toku nevremena grad oštetio nekoliko vozila u naselju Žarkovo, ali da za sada nije prouzrokovao veću materijalnu štetu u gradu.

"Dobili smo nekoliko poziva u Žarkovu, gde je grad oštetio nekoliko vozila. Primetno je da je na ulicama veća količina vode, ali za sada još nije potrebno da reagujemo", kaže Sanja Žugić Vuksanović, načelnica Sektora za vanredne situacije.

Zbog oluje i obilnih padavina tramvajski i trolejbuski saobraćaj je u prekidu.

Glavni grad i još neke delove Srbije sinoć je pogodila i tzv. žuta kiša, a u Hidrometeorološkom zavodu Srbije kažu i da ta pojava ne šteti zdravlju građana. Meteorolozi kažu da to nije neobično, jer se radi o sitnim česticama peska iz Severne Afrike.
Posledice "žute kiše" (Foto: B92)
Vetar donosi sitan pesak i prašinu iz severne Afrike ka teritoriji gde je bilo oblaka i kiše, pa padavine spiraju te čestice koje padaju po krovovima, automobilima, drveću, rečeno je jutros agenciji Beta u RHMZ.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović je objasnio da je ova pojava uobičajena u našim krajevima, kada na visini postoji izraženo južno strujanje.
Posledice grada u Beogradu (Foto: B92)
"Kod nas, kada ima oblaka i kiše, onda ta kiša ispira tu prašinu i taloži na travu, na drveće, na krovove kuća, automobile", rekao je Todorović. On je podsetio da je poslednji put ovakva vrsta padavine, koja predstavlja redovnu i normalnu pojavu, zadesila Beograd i druga mesta u Srbiji 17. maja ove godine.

Todorović je rekao da je sinoć žuta kiša padala ne samo u Beogradu, nego i u drugim delovima Srbije, u kojima je uopšte bilo kiše, a ona je padala u većini mesta.

Todorović je objasnio da žuta kiša ne ostavlja nikakve posledice, jer nije ni korisna, ni štetna i da postoji mogućnost da i danas pada žuta kiša, odnosno dok god ima južnog strujanja i južnog vetra na visini.
Padao grad velièine klikera (Foto: B92)
Centar za unapređenje životne sredine saopštio je da je jak grad koji je pogodio Beograd i deo Srbije jedna od pojava koja se javlja usled uslova izmenjene klime, kao i da se u budućnosti može očekivati veći intenzitet ovakvih i sličnih pojava.

“Za samo nekoliko minuta sve ulice su bile pokrivene ledom, a ekonomska šteta nastala usled pojave ovih gradonosnih oblaka će se procenjivati u narednim danima. Ovakve i slične pojave najintezivnije utiču na poljoprivredu, ali i na gradsku infrastrukturu, a u Centru za unapređenje smatramo da je potrebno podići nivo sistema monitoringa vremenskih uslova, kako bi reagovanje na ovakve pojave bilo brzo i pravovremeno”, saopšteno je iz ove organizacije.

Centar ocenjuje da su klimatske promene jedan od najvećih izazova koji nas očekuju u budućnosti, te da je neophodno započeti nacionalne procese koji će dovesti do unapređenja adaptivnog kapaciteta na uslove izmenjene klime.

Kragujevac: Vetar odneo krov sa zgrade

Kragujevac je oko 13 sati zahvatila jaka kiša, praćena olujnim vetrom, koji je s krova stambene zgrade u naselju Aerodrom odneo kompletan krov, a srećom niko nije povređen.

"Olujni vetar odneo je limeni krov površine 100 kvadratnih metara sa stambene zgrade u Ulici Vladimira Rolovića 33 u naselju Aerodrom", izjavio je Tanjugu načelnik Odeljenja za elementarne i druge nepogode Dragoš Radovanović.

Stanari zgrade su u izjavi Tanjugu rekli "da je krov naknadno rađen, da su tužili izvođača radova, jer nisu bili zadovoljno izvršenim radovima".
Olujni vetar trajao je opetnaestak minuta i prema dosadašnjim podacima Odeljenja za elementarne i druge nepogode, oborio je i jedno stablo u blizini Prve kragujevačke gimnazije, pri čemu je oštećeno jedno vozilo.

I sa stambene zgrade u centru grada, u neposrednoj blizini Trga Fontana, visi deo limenog krova.

Za sada se ne može proceniti kolika je šteta nastala u nevremenu u ovom gradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: