Razrešen vladika Kačavenda

Sabor SPC potvrdio odluku Sinoda da vladika Kačavenda konačno i trajno bude razrešen dužnosti upravljanja eparhijom zvorničko-tuzlanskom, kaže vladika Irinej.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 29.05.2013.

12:56

Default images

Kako B92 saznaje, Sinodu je naloženo da vladiki Kačavendi odredi mesto boravka i Sinod će o tome odlučivati po završetku Sabora. Kako takođe saznajemo, odluka Sabora SPC o trajnom i konačnom razrešenju vladike Vasilija (Kačavende) bila je jednoglasna.

"Pitanja njegovog boravišta, kao što je to slučaj kod drugih episkopa, rešavaće se u konsultacijama, dogovoru, između svetog Sinoda i epsikopa koga se to tiče, u ovom slučaju episkopa zvorničko-tuzlanskog", kazao je vladika bački Irinej novinarima u Patrijaršiji.

Što se tiče SPC, bar u ovom trenutku, okončan je slučaj Kačavenda.

Podsetimo, episkop Vasilije (Kačavenda) 6. novembra 2012. godine zatražio je da se usvoji njegova ostavka na mesto episkopa iz zdravstvenih razloga, a Sinod je 22. aprila na sednici razrešio Vasilija.

Beogradski mediji su krajem aprila pisali o "bludnim radnjama Vasilija Kačavende sa mladićima", koji su navodno zabeleženi i na video i na audio snimcima.

Bilo reči i o drugim temama

Vladika bački Irinej kazao je novinarima da je Sabor na današnjem zasedanju razmatrao mnoge predloge i inicijative i da je načelno usvojen predlog Sinoda da se organizuje i poseban crkveni zavod zaštitu spomenika kultutre.

"Postavilo se pitanje u novim, promenjenim uslovima života našeg društva i naroda kako obezbediti na najkvalitetiniji način zaštitu ne samo manastira i starih hramova, već i zaštite ukupnog duhovnog, sakralnog i kulturnog nasledđ, kojim naša crkva raspolaže", rekao je Irinej bački.

Došlo se do zaključka, kako je precizirao bački Irinej, da je na Kosovu i Metohiji, zbog političkih okolnosti "sve teže ostvarivati efektivnu zaštitu naših tamošnjih svetinja, u smislu restauracije, konzervacije, zaštite, opšte brige o opstanku tih izuzetnih dela ne samo duhovnosti nego i umetnosti".

"Zato je Sabor odobrio eparhiji raško-prizrenskoj da osnuje svoj sopstveni zavod za zaštitu spomenika kulture, koji bi u saradnji sa rebubličkim i sa svim relevantnim činjenicama, uključujući i međunarodne, mogao da radi na zaštiti naših svetinja koje su u nekim slučajevima direktno ugrožene", rekao je Irinej.

On je objasnio da, pošto ovakav problem ne postoji samo na KiM, već i u drugim oblastima, da je zato načelno usvojen predlog Sinoda da se organizuje poseban crkveni zavod za zaštitu spomenika.

"Zato je sprovođenje te odluke Sabora povereno Sinodu, da on kao izvršni organ Sabora, u periodu koji je pred nama izvidi sve te praktične dimenzije ostvarenja ove odluke", zaključio je vladika bački Irinej.

Sabor SPC je počeo 21. maja liturgijom u Sabornoj crkvi u Beogradu i očekuje se da će zasedati najmanje dve nedelje. Ovo je prvo zasedanje Sabora od maja prošle godine s obzirom na to da crkvena skupština nije, kako to pravila nalažu, zasedala prošlog oktobra uz obrazloženje da nema "velikih tema" i da je zato potrebno izbeći nepotrebne troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: