Pakistan: Šarif pobednik izbora

Pakistanska muslimanska liga bivšeg premijera Navaza Šarifa je, prema nezvaničnim rezultatima, pobednik parlamentarnih izbora u Pakistanu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.05.2013.

08:28

Default images

Državna televizija je javila da je Šarifova partija osvojila 127 poslaničkih mesta u skupštini, ali da nema potrebnu većinu od 137 direktno izabranih poslanika.

Njen rival, Pakistanski pokret za pravdu (PTI), pod vođstvom Imrana Kana, osvojio je 35 mesta. Stranka koja je do sada bila na vlasti s 91 poslaničkim mestom, Narodna partija, osvojila je 32 mesta, nepotpuni su rezultati izbora održanih u subotu.

Nezavisni kandidati zabeležili su veliki uspeh na izborima, sa ukupno osvojenih 25 mesta.

Narednih dana odlučiće kojim strankama će se prikloniti, a očekuje se da će imati važnu ulogu u formiranju nove pakistanske vlade.

Odziv na izborima bio je veoma visok, tako da je Izborna komisija produžila vreme zatvaranja birališta.

Ovo su bili prvi izbori održani po isteku celog petogodišnjeg mandata jedne vlade u Pakistanu, zemlji koja je imala tri državna udara i konstantnu političku nestabilnost od osamostaljenja od Indije 1947. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: