FBI: Strpljenja, istraga će trajati

Zvaničnici FBI-ja saopštili da će istraga o bombaškom napadu u Bostonu trajati danima i zatražili strpljenje i pomoć javnosti. Nema osumnjičenih, ni hapšenja.

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2013.

16:07

Default images

"Ovo je aktivna istraga, nemamo saznanja o novim pretnjama. Saslušali smo mnogo ljudi, dobili mnogo informacija. Tražimo strpljenje", rekao je agent Rik Delorije.

Izjave na brifingu potvrdile su navode medija da za sada nema većih tragova, a jedini novi detalj koji je otkriven jeste da su postojale samo dve bombe, iako je bilo izveštaja da ih je bilo više.

"Otkrivene su samo dve naprave, izveštaji o tome da ih je pronađeno više i da su neke demontirane nisu istiniti. Svi sumnjivi paketi koje smo pronašli bili su 'čisti'. Izvedeno je nekoliko kontrolisanih eksplozija, ali se ispostavilo da nije bilo još bombi", rekao je guverner Masačusetsa Deval Patrik.

Poručeno je i da da će se istraga širiti, da neće ostati samo na Bostonu, već da će "obuhvatiti ceo svet".

"Pretražićemo svaki pedalj planete, mi ćemo ići do kraja sveta, samo da ih privedemo pravdi", rekao je Delorije.
Foto: Tviter
Delorije, glavni agent u istrazi, poručio je građanima Bostona da će oblast u kojoj je došlo do eksplozija biti blokirana danima i pozvao sve na saradnju.

"Istražne aktivnosti se nastavljaju, nemojte se začuditi ako vidite da ispitujemo vašeg komšiju, nekog iz vaše porodice ili vas. U ovom trenutku najvažnija je podrška javnosti i vaša saradnja. To će nam pomoći da otkrijemo sve detalje", rekao je Delorije.

Federalni agent je naveo da FBI radi u saradnji sa antiterorističkim jedinicama ATF i JTTF i da svakog sata stižu pojačanja u Boston.

"Dobili smo ogroman broj dojava, saslušan je veliki broj ljudi, imamo tragova, ali biće potrebno vreme da se sve obradi", rekao je Delorije.

On nije otkrivao nikakve detalje, pa nije želeo da govori ni o vrsti eksploziva, iako su mediji i pojedini zvaničnici ranije rekli da se radi o improvizovanim napravama kućne, primitivne izrade.
Foto: Beta, AP
Nije bilo ni potvrda o tome da su policajci saslušali jednog građanina Saudijske Arabije, niti da je u toku potraga za "jednim tamnoputim muškarcem i žutim kombijem", o čemu je ranije izveštavao CNN.

"Nećemo komentarisati priče o osumnjičenima. Niko nije u pritvoru", istakao je policijski komesar Ed Dejvis.

Zvaničnici su istakli i da mesto zločina obuhvata površinu od 16 blokova, što je dosad nezapamćeno u Bostonu.

"Sa ovim se nikada nismo susreli. Imajte strpljenja, dajte nam vremena, uviđaj još traje, namera nam je da vratimo ovu komunu u normalno stanje što je pre moguće. Boston će izdržati", rekli su zvaničnici. Upućen je još jedan apel građanima da jave sve detalje kojih se sećaju.

"Dajte nam sve fotografije, sve snimke. Mmi pregledamo materijal nadzornih sistema, pratimo elektronske tragove. Ne postoji nijedan detalj koji je dovoljno mali da nam ga ne otkrijete", poručeno je na brifingu.

Inače, pre brifinga sve novinarske ekipe su bile do detalja pretresene, a opremu, rance i torbe su kontrolisali i psi tragači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: