Urugvaj dozvolio istopolne brakove

U urugvajskom parlamentu je sinoć usvojen zakon o istopolnim brakovima.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2013.

08:02

Default images

Tako je Urugvaj postao druga po redu zemlja u većinski katoličkoj Latinskoj Americi koja dopušta brak između homoseksualnih partnera.

Za predlog tog zakona je glasao 71 od 92 zastupnika u donjem domu urugvajskog parlamenta, a preostalo je još da ga ratifikuje predsednik Hose Muhika, preneo je Rojters.

Pre nedelju dana je i Senat te zemlje usvojio većinom glasova predlog zakona koji legalizuje brak između "dvoje ljudi različitog ili istog pola".

Prva latinoamerička zemlja koja je odobrila gej brakove je Argentina, koja je taj zakon usvojila 2010. godine. Sklapanje istopolnog braka je od 2009. dopušteno i u Meksiko Sitiju, ali ne i uostatku Meksika. U svetu tu mogućnost imaju homoseksualni parovi u još 11 zemalja.

Najveći protivnici usvajanja zakona o gej brakovima u Urugvaju su bili Katolička crkva i druge hrišćanske organizacije, koje tvrde da će istopolni brakovi ugroziti instituciju porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: