Amnesti: Sve manje smrtnih kazni

Sve je manje slučajeva izvršenja smrtne kazne u svetu, iako je mali broj zemalja 2012. uveo pogubljenja nakon višegodišnje pauze, navodi Amnesti internešenel.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2013.

08:13

Default images

U godišnjem izveštaju organizacije za zaštitu ljudskih prava o sprovođenju smrtne kazne se navodi da su prošle godine tu praksu ponovo počele da sprovode Indija, Japan, Pakistan i Gambija, koje tokom prethodnih nekoliko godina nisu vršile pogubljenja.

Amnesti ističe da, iako je lane u Iraku broj pogubljenja gotovo udvostručen na 129 sa 68 iz 2011. godine, a Indija je izvršila smrtnu kaznu po prvi put od 2004. godine, ta praksa se sprovodi tek u manjem broju zemalja, dok je napredak prema njenom ukidanju ostvaren u svim delovima sveta.

Prema podacima Amnesti internešenela, tokom 2012. godine su pogubljenja izvršena u 21 zemlji sveta, što je jednak broj u odnosu na 2011. godinu, ali predstavlja značajan pad u odnosu na brojku iz 2003. godine od 28 država.

Prošle godine je u svetu smrtna kazna izvršena nad najmanje 682 zatvorenika ili dva više u odnosu na 2011. godinu. Amnesti, međutim, dodaje da ti podaci ne obuhvataju pogubljenja u Kini, za koje smatraju da ih je bilo na hiljade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: