Vartolomej pozvao papu u posetu

Vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je papu Franju da poseti Istanbul 30. novembra, na praznik Svetog apostola Andreja, zaštitnika patrijašije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2013.

11:14

Default images

Prvi put u istoriji dveju crkava patrijarh Vartolomej prisustvovao je ceremoniji ustoličenja pape Franje 19. februara u Vatikanu, podsetila je Verska informativna agencija (VIA).

Kako su saopštili crkveni krugovi na Fanaru, 30. novembar je “veoma pogodan” pošto tim povodom Carigrad i Vatikan svake godine razmenjuju visoke posete povodom najviših praznika “dveju patrijaršija”.

Delegacija iz Carigrada Vatikan uvek posećuje na praznik Svetih prvoapostola Petra i Pavla, 29. juna.

Uzvratna poseta iz Vatikana svake godine odlazi u Carigrad 30. novembra, obično je predvodi predsedavajući Kongregacije za jedinstvo hrišćana.

Patrijarh Vartolomej je izjavio da je siguran da će doći do jedinstva između pravoslavne i katoličke crkve, ali da on to “neće doživeti”.

U razgovoru s papom dogovoreno je da se bogoslovski dijalog dveju crkava intenzivira, takođe da se on uspostavi i oko pitanja ekologije.

Razmatrana je i podržana zamisao da se oni susretnu u Jerusalimu početkom sledeće godine, takođe i 2015. u Rimu povodom izložbe o Atosu. Vaseljenski patrijarh naglašava da dve crkve treba da rade zajednički na pitanjima pravde u svetu.

“Moramo gladne naraniti, gole obući, paćenicima pomoći”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: