Vulin: Ne tražimo RS na Kosovu

Srbija na KiM ne traži Republiku Srpsku, već formiranje zajednice koja bi imala kontrolu i uticaj nad sudstvom, policijom i obrazovanjem, kaže Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Sreda, 06.03.2013.

00:35

Default images

"To nije Republika Srpska, ne tražimo spoljne poslove, vojsku i sve ono što je RS imala po Dejtonskom sporazumu. Mi tražimo da Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da žive onako kako žele", rekao je direktor vladine Kancelarije za KiM u Prizrenu.

Komentarišući izjavu ambasadora SAD u Beogradu Majkla Kirbija da SAD ne žele "novu Republiku Srpsku na Kosovu", jer se taj model nije pokazao kao dobro rešenje za razvoj Bosne i Hercegovine, Vulin je rekao da je RS napravila međunarodna zajednica i, ako nije zadovoljna, onda bi taj problem trebalo da rešava sama sa sobom, ne sa Srbijom.

"Nemojte nas kriviti za RS. Sami ste je napravi, nemojte biti nezadovoljni sopstvenim radom i nemojte da nas sprečavate u pokušaju da omogućimo ljudima na Kosovu i Metohiji da žive", poručio je on.

Dodik: Zašto Kirbi ne podrži i samostalnost RS

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik iznenađen je izjavom američkog ambasadora Majkla Kirbija. On kaže da je Kirbi takvom izjavom verovatno prevideo da su se novinari interesovali za američki pogled na predlog Beograda za rešenje pitanja zajednice srpskih opština Kosovu, a ne za bilo koje pitanje o Republici Srpskoj.

Dodik je rekao i da je Republika Srpska potpuno dobro rešenje za njene građane, bar za sada, ukoliko ne budu primorani da traže drugo.

"Upravo zbog takvog našeg jasnog stava, iznenađeni smo izjavom američkog ambasadora u Srbiji gospodina Majkla Kirbija u vezi sa rešavanjem problema na Kosovu i Metohiji, koju je juče dao prilikom posete Novom Pazaru. Ambasador Kirbi, svojom izjavom je očigledno prevideo da su se novinari interesovali za američki pogled na predlog Beograda za rešenje pitanja zajednice srpskih opština na Kosovu, a ne za bilo koje pitanje o Republici Srpskoj", izjavio je on za agenciju Srna.

Dodik je ocenio da je ambasador Kirbi, ako je već pominjao Republiku Srpsku, svakako mogao dati i odgovor - zašto ne bi podržao i Srbe u Republici Srpskoj da krenu putem samostalnosti, kada se bori za pravo Albanaca na samopredeljenje i samostalnost Kosova i Metohije zbog animoziteta između Srba i Albanaca.

"Zašto bi to pravo ekskluzivno imali samo Albanci, a ne i Srbi u Republici Srpskoj", zapitao je predsednik RS, uveren da to ne bi bilo protivno međunarodnom pravu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: