71% građana veruje u ispravno mleko

Čak 71 odsto građana Srbije veruje da je mleko koje piju ispravno, pokazuje istraživanje B92 i Ipsos stratedžik marketinga.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2013.

15:48

Default images

U iščekivanju konačnog odgovora na pitanje šta se zapravo dešava s mlekom koje pijemo, B92 donosi ekskluzivne rezultate istraživanja o tome šta građani misle o ovoj aferi.

Poslednjih nedelja, građani Srbije postali su stručnjaci za aflatoksine, hemiju, veterinu, poljoprivredu.

Kada su se utisci malo slegli, a rezultati ispitivanja u inostranstvu polako pristižu, B92 i Ipsos stratedžik marketing pitali su 1.003 građanina Srbije kakav je njihov stav - zašto nam se sve dešava i ko je za to kriv.
Na početku, najvažnije pitanje - šta vi mislite, da li je mleko koje pijemo ispravno. Posle dve nedelje potpune konfuzije u javnosti, skoro tri četvrtine građana, odnosno 71 odsto veruje da je mleko ispravno. Tek svaki peti građanin Srbije smatra da ne pijemo zdravo mleko. Odgovor ne zna 7 odsto građana.
Celu aferu javnosti je otkrio pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, a onda se sve pretvorilo u razmenu saopštenja demokrata i naprednjaka, republičke i vojvođanske vlasti. Čak tri četvrtine građana Srbije veruje da je cela priča sa mlekom politički motivisana i da nije u pitanju briga za građane. Samo 18 odsto građana Srbije veruje da se sve dešava zbog brige za njih.
I kada znamo da građani politiku vide kao pozadinu čak i afere u vezi sa tako važnim proizvodom kao što je mleko, onda ni odgovori na pitanje ko je kriv nisu neočekivani.
Uz važnu napomenu da 30 odsto građana, ili gotovo jedna trećina, ne zna ko je kriv za aferu mleko, najveći procenat - njih 14 odsto na vrh liste stavljaju političare i političke sukobe i interese. Devet odsto kao glavnog krivca vidi aktuelnu Vladu Srbije, dok Demokratsku stranku kao krivca vidi 7 odsto građana Srbije. Stvari, međutim, izgledaju malo drugačije kada se građani odlučuju između glavnih protagonista ove afere.
Pitali smo građane kom Goranu više veruju - Kneževiću, ministru poljoprivrede iz Srpske napredne stranke, ili Ješiću, pokrajinskom sekretaru iz Demokratske stranke. Dvaput više poverenja dobio je Goran Knežević - njemu veruje 47 odsto građana Srbije, dok Goranu Ješiću veruje 23 odsto. Ni jednom ni drugom ne veruje svaki peti građanin Srbije.
I za kraj, jedno pitanje kojim se razvijenije zemlje bave mnogo češće i na osnovu njega često se i odlučuje na izborima, a kod nas se pojavi samo u aferama - ima li cela priča sa mlekom veze sa ulaskom genetski modifikovane hrane na srpsko tržište.
61 odsto građana Srbije veruju da je baš to jedan od razloga za otvaranje cele afere - da bi se obezbedio ulazak genetski modifikovane hrane u Srbiju. Da to nije motivacija misli tek jedna trećina građana ili 35 odsto.
Pitali smo vas i da li mislite da je genetski modifikovana hrana štetna. Da je veoma štetna misli polovina građana Srbije – 51 odsto. Zanimljivo je da 36 odsto građana misli da je genetski modifikovana hrana jednako štetna kao i ova koju sada jedemo. Da GMO nije štetan misli samo 8 odsto građana Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: