Ponedeljak, 28.01.2013.

14:26

"Srbija i Makedonija zajedno ka EU"

Između Srbije i Makedonije postoje samo dva otvorena pitanja, SPC i Kosovo, dok im je zajednički interes, rekao je premijer Ivica Dačić u Skoplju.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Dačić je novinarima posle susreta s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim rekao da je makedonskog kolegu zamolio na uzdržanost kada je reč o Kosovu, dok traju razgovori Beograda i Prištine, kako bi to bio doprinos dijalogu.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je, posle razgovora s makedonskim kolegom, da Srbija i Makedonija imaju zajednički interes - članstvo u EU i da obe države žele što pre datum za početak pregovora.

Makedoniji, za njen opstanak ili identitet, ne preti nikakva opasnost sa severa i Srbija, ukoliko bude potrebno, može samo da pomogne u političkom smislu, rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbijia Makedoniji želi sve najbolje, ali da takođe očekuje i da njen odnos prema Srbiji bude prijateljski, jer su narodi dve države prijatelji.

"Želimo što pre datum za početak pregovora i za vas kao i za nas, želimo da sve zemlje ovog ragiona budu članice EU i svesni smo svih problema", rekao je Dačić.

On je novinarima preneo da je sa Gruevskim razgovarao o zajedničkim projektima kao što su Koridor 10, železnički koridor, zatim gasne veze Srbije i Makedonije i da zato Srbija sa interesovanjem očekuje završetak razgovora o Južnom toku.

Premijer Srbije ukazao je i na važnost dobre saradnje preduzeća dve države istakavši da se ne može razgovarati o velikim projektima ako oni nisu regionalni i tu pomenuo kanal Morava, koji bi povezao Srbiju sa Solunom.

Taj projekat, podsetio je premijer, star je više od sto godina, treba proučiti opravdanost njegove izgradnje jer bi to, ukoliko se pokaže kao dobar predlog, bio jedan od najvećih projekata u Evropi u poslednje vreme.

"Ali o tom potom, za sada je to samo ideja, dok ne dođe do toga, da možete brodom do Beograda treba izgraditi puteve i koridore", rekao je Dačić.
On se s makedonskim kolegom saglasio da pitanje Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve (MPC) nije u domenu državnih pitanja, ali da su obojica spremna da pomognu kako bi se što pre došlo do rešenja.

Dačić je u tom kontekstu pomenuo i pitanje imovine SPC.

Prema njegovim rečima, Gruevskog je informisao i o dijalogu s Prištinom, s predlozima Srbije u tom dijalogu, kako bi se došlo do kompromisa, jer Srbija želi mir i stabilnost u regionu, a saradnja Makedonije i Srbije može biti veliki doprinos tome.

Makedonski premijer Gruevski ukazao je na to da su odnosi Srbije i Makedonije izuzetno dobri, da postoji tek nekoliko otvorenih pitanja, među kojima i pitanje odnosa SPC i MPC.

Kada je reč o EU, Gruevski se saglasio s Dačićem da je neophodan nastavak i kontinuitet reformi i izrazio očekivanje da će obe države na predstojećem samitu od EU dobiti datum za početak pregovora.

"To će biti valorizacija naših napora i stimulacija da nastavimo sa reformama koje smo počeli na putu ka EU", rekao je makedonski premijer.

Premijer Srbije Ivica Dačić položio je venac na spomenik borcima koji su pali za Makedoniju i najavio zajednički sastanak predstavnika resornih ministarstava dve vlade u maju u Beogradu.

On je venac položio s delegacijom vlade Srbije u kojoj je bio i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Premijer Srbije je nakon razgovora s premijerom Makedonije najavio zajedničku posetu resornih ministarstava dve vlade u maju u Beogradu, što će, kako je naglasio, biti još jedan doprinos saradnji Srbije i Makedonije.

"Biće to sastanak resora važnih za naše odnose i nadam se da će biti redovni, i trebalo bi ubuduće da budu redovni", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

23 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: