Vučić: Spomenik ne prekida dijalog

Aleksandar Vučić izjavio da je uveren da posle uklanjanja spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu neće doći do prekida dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2013.

12:52

Default images

Prvi potpredsednik Vlade je dodao i da se nada da će doći do smirivanja situacije jer Srbija nije učinila ništa što vodi eskalaciji sukoba. Prema njegovim rečima, državni organi su izveli akciju čistu kao suza poštujući zakon na jedan civilizovan način.

"Želim da umirim građane. Mi se ponašamo civilizovano i odgovorno ne zato što smo slabi, već zato što želimo da gradimo budućnost u kojoj će Srbi i Albanci živeti kao komšije, mirno i složno, ali zakon moraju svi da poštuju na celoj teritoriji Srbije i tačka", rekao je Vučić novinarima na Vojnoj akademiji.

Komentarišući zahteve da se jug Srbije pripoji Kosovu Vučić je rekao da oni nisu ništa novo, ali je zapitao kako je moguće da pojedinci u svetu i neki u Beogradu imaju simpatije prema takvim zahtevima. Prema njegovim rečima, time se poziva na rušenje ustava, a Riza Haljimi i drugi govore da je to u redu.

Na pitanje kakve veze ima Albanija, koja je takođe reagovala po pitanju spomenika, Vučić je rekao da i to i reakcije Prištine i pretnje prekidanjem dijaloga govori da su od početka postojali drugačiji planovi.

Vučić je naglasio i da je uveren da dijalog s Prištinom neće biti prekinut i da razgovori treba da se nastave, a da su izjave iz Prištine političke prirode, uoči izbora.

Upitan da prokomentariše navode delova međunarodne zajednice da je dogovor bio na dohvat ruke Vučić je rekao da ne zna o čemu govore. "Niko me nije pozvao, sem jednog ambasadora koji je zamolio nešto razumno što smo i poštovali", rekao je Vučić naglašavajući da o nekim stvarima ne može da se pregovara i da Srbija ima Ustav i zakone koji moraju da se poštuju na celoj teritoriji.

On je najavio da će danas razgovarati i s britanskim ambasadorom u Beogradu, budući da je ta zemlja izrazila nezadovoljsto zbog uklanjanja spomenika

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: