Petak, 14.12.2012.

10:25

Hrvatska opet proteruje Srbe?

Hrvatski zakon o prebivalištu predviđa brisanje iz evidencije onih koji ne žive na prijavljenim adresama, čime su izbeglice najugroženije, kaže Savo Štrbac.

Izvor: Kurir

Default images

Predsednik udruženja Veritas je za Kurir objasnio da će Hrvatska, ako u Saboru prođe novi Zakon o prebivalištu, time "zacementirati etničko čišćenje započeto tokom 'Oluje' i 'Bljeska'".

Naime, novi zakon o prebivalištu policiji daje ovlašćenje da briše iz evidencije one koji ne žive na prijavljenim adresama, a ako bude usvojen, izbegli Srbi bi mogli da budu trajno izbrisani iz evidencije hrvatskih građana.

"Postoji izmena u tom zakonu - doduše, pitanje je da li će biti usvojena - koja izuzima Srbe proterane tokom rata koji su predali zahteve za obnovu kuća. Međutim, ako ta izmena ne uđe u zakon, Hrvatska bi time zacementirala etničko čišćenje iz 'Bljeska i 'Oluje'", kaže Štrbac.

Prema njegovim rečima, Hrvati su ispunili svoj cilj - u Hrvatskoj danas živi samo oko tri odsto Srba. "Na popisu 1991. u Hrvatskoj je bilo 582.000 Srba i 106.000 Jugoslovena, među kojima čak 60-80 odsto Srba, a na popisu iz 2001. Srba je bilo 201.000, a Jugoslovena tek 200", dodaje on.

"To su podaci hrvatskih službi i pokazuju da srpska zajednica u Hrvatskoj s vremenom nestaje. Rezultata s popisa iz 2011. još nema, mada sumnjam da im treba godinu dana da obrade te podatke. Verujem da im je cilj da sakriju da Srba u Hrvatskoj više gotovo i da nema", navodi Štrbac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: