Ponedeljak, 19.11.2012.

09:47

Ivošević: I Hag zagađen korupcijom

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima je brukanje pravde, izjavio je, gostujući u Kažiprstu, bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević.

Izvor: B92

Default images

Ivošević navodi da i Haški sud muči isti sindrom kao i nas, a to je korupcija.

"I mi smo zagađeni istom bolešču, mi smo u metastazi, i oni i mi", kaže Ivošević i dodaje da se radi o "pobedi nepravde".

"Ako u toj korupciji glavnu reč vodi izvršna vlast, onda i kod nas postoji to. Postoji jedan nepodnošljiv nagon izvršne vlasti da se nametne sudskoj i zakonodavnoj vlasti, i da se ponaša kao u vreme Broza", kaže Ivošević.

On navodi da su naši sudovi skloni korupciji.

"Ustav je dosta skrivio. I on ima princip podele, ali omogućuje dotoke uticaja političke vlasti nad sudskom", kaže Ivošević.

On dodaje da vlada predlaže zakone koje skupština po hitnom postupku usvoji.

"Mi danas donesemo zakon, a već sutra teba da ga menjamo, vidimo mane", kaže Ivošević i dodaje da su mane sistema nastale u sistemu reforme pravosuđa, koja je počela još pre 10 godina i "propala zbog krivice izvršne vlasti koja nije htela da sprovodi šta je skupština donela".

"Nova reforma je reciklaža ove prethodne", dodaje Ivošević.

"Umesto da napravimo tri koraka napred, mi smo korak nazad napravili. Sada je stanje u sudstvu gore nego 2008, kada je reciklirana reforma pravosuđa počela", dodaje Ivošević i dodaje da su vraćanjem sudija vraćeni i oni koje nije trebalo vraćati.

Ivošević navodi da članovi visokog saveta sudstva u prvom sastavu snose odgovornost za lošu reformu sudstva. On navodi da je bilo pritisaka izvršne vlasti na te članove, koji su se birali pažljivo, i da su dovedeni oni "koji znaju da slušaju". Na njih je vršen pritisak i obećano im je da kada završe mandat, za nagradu, odlaze u viši sud.

"Treba da odgovara predsednica Visokog kasacionog suda i sudije koje su pristajale da budu na strani političara, protiv interesa sudske vlaste, oni nisu bili dostojni funkcije koje su obavljali", kaže Ivošević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: