Počasna paljba za Dan primirja

Počasnom artiljerijskom paljbom sa Savskog platoa na Kalemegdanu, danas posle podne najavljeno je obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Izvor: B92

Subota, 10.11.2012.

16:23

Default images

Primirje u Prvom svetskom ratu i prestanak neprijateljstava potpisano je 11. novembra 1918. godine u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša.

Pripadnici Garde Vojske Srbije ispalili su 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa povodom sećanja na taj značajan istorijski događaj.

Dan primirja svečano će biti obeležen sutra. Premijer Ivica Dačić položiće vence na Spomen kosturnicu branilaca Beograda na Novom groblju.

Načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije, položiće venac na grob Neznanom junaku na Avali.
Foto: Tanjug
Pripadnici Ministarstva i VS učestvovaće u ceremonijama polaganja venaca na Francuskom vojnom groblju, kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i Spomen-kosturnice ruskih vojnika stradalih u Prvom svetskom ratu, i kao i na Groblju Komonvelta.

Ceremonija obeležavanja Dana primirja predstavlja čin odavanja počasti svim žrtvama oružanih snaga, kao i civilima nastradalim tokom Prvog svetskog rata.

Primirje, koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konacnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, pbeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: