Novom Agrobankom ublažavamo skandal

Mlađan Dinkić izjavio u skupštini da Vlada preuzimanjem imovine i obaveza problematičnih banaka ublažava veliki finansijski skandal i sprečava njegovo širenje.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 24.10.2012.

07:07

Default images

Ministar finansija i privrede je u parlamentu obrazlagao predlog zakona, čije se usvajanje traži po hitnom postupku, kako bi svi koji imaju depozit u "Novoj Agrobanci" postali deponenti Poštanske štedionice. Na ovaj način država pokušava da ublaži skandal koji je nastao izbijanjem afere Agrobanke, koja je bez pokrića davala veliki broj kredita.

Skupština Srbije završila je večeras načelnu debatu o Predlogu zakona o preuzimanju imovine i obaveza odredjenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije. Nastavak se očekuje u petak raspravom o amandmanima posle čega bi trebalo da usledi glasanje.

Sednica skupštine kasnila je zbog nedostatka kvoruma.

Državni sekretar Vlajko Senić rekao je da je glavni cilj zakona finansijska stabilnost, a država je zbog katastrofalnog stanja u “Novoj Agrobanci” odlučila da reaguje, jer ona više ne može da servisira obaveze. On je najavio da bi Skupština Predlog zakona trebalo da usvoji u petak, 26. oktobra, kako bi već od početka sledeće sedmice osigurani i neosigurani depoziti iz “Nove Agrobanke” bili preneti na Poštansku štedionicu.

"Uoči nedelje štednje bili smo u obavezi da država reaguje, budući da se 'Nova Agrobanka' nalazi u takvoj situaciji da ne bi mogla da servisira obaveze”, rekao je Senić.

On je naveo da u “Novoj Agrobanci” ima 265 miliona evra osiguranih depozita i 113 miliona evra neosiguranih, a razlika između imovine i obaveza “Nove Agrobanke” iznosi 250 miliona evra. To je, kako je rekao, rezultat lošeg upravljanja, a taj problem će se rešavati preko Agencije za osiguranje depozita.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga zakona, Ministarstvo finansija i privrede je, uz podršku Narodne banke Srbije, rešeno da eliminiše elemente nestabilnosti u bankarskom sistemu i da za svaki potencijalni slučaj nađe trajno i održivo rešenje.

Ministarstvo finansija i privrede, NBS i Agencija za osiguranje depozita su utvrdili da je postojeći zakonodavni i institucionalni okvir nedovoljan, te da je neophodno doneti poseban zakon kojim bi se uspostavio okvir na temelju koga bi državni organi mogli da reaguju u izuzetnim i hitnim slučajevima koji ozbiljno prete da naruše finansijsku stabilnost Srbije.

Primer konkretnog slučaja, čije konačno rešavanje nije moguće u okviru postojećeg zakonskog okvira, jeste problem “Nove Agrobanke”, a donošenje ovog zakona omogućava vladi da preduzme meru prenošenja zdrave imovine banaka, kao i banaka za posebne namene, odnosno banaka pod administrativnim upravljanjem na druge banke, uz istovremen prenos obaveza tih banaka.

Time se doprinosi sigurnosti deponenata banaka koje su se susrele sa teškoćama u poslovanju, što je jedan od najvažnijih elemenata finansijske stabilnosti.

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je ranije da će usvajanjem tog zakona ljudi koji imaju depozit u “Novoj Agrobanci” postati deponenti Banke Poštanske štedionice od ponedeljka, 29. oktobra, kao i da će i osigurani i neosigurani depoziti biti preneti na Poštansku štedionicu.
Dinkić je objasnio da od ponedeljka štediše "Nove Agrobanke", koja bi inače otišla u bankrotstvo, mogu da budu mirni, jer će moći da slobodno raspolažu svojim ulozima u Poštanskoj štedionici.

Kako je precizirao, ne prenose se samo depoziti, već i likvidnost potrebna da se zatvori ta transakcija, a nakon prenosa depozita i "Nova Agrobanka" će ići u stečaj.

Skupština Srbije juče je započela drugu redovnu sednicu, na kojoj je do sada razmotrila Predlog zakona o amnestiji i dopunu Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Ta sednica, na kojoj ima ukupno 10 tačaka, prekinuta je kako bi se danas razmatrao Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: