Raspušten izraelski parlament

Izraelski parlament - Kneset glasao je da se raspusti, pred prevremene izbore predviđene za 22. januar 2013, javili su izraelski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2012.

08:52

Default images

Pri prvom čitanju, odluka o raspuštanju Kneseta usvojeno je sa 99 glasova za i bez ijednog glasa protiv. Konačno glasanje očekuje se u ranim jutarnjim časovima.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je, otvarajući sednicu, pozvao javnost da ga ponovo izabere i naveo šta je postigla njegova vlada, pominjući ekonomski rast, izgradnju bezbednosne ograde na južnoj granici s Egiptom i osnivanje snage za odbranu od sajber napada.

Netanijahu je prošle nedelje najavio prevremene izbore, umesto redovnih, planiranih za oktobar naredne godine. Neposredan povod za takav potez bila je nesposobnost vladajuće koalicije da usvoji budžet za 2013.

Netanijahuova konzervativna partija Likud je favorit u većini anketa, a njegovi protivnici su podeljeni i neorganizovani. Međutim, uprkos činjenici da postoje dobri izgledi za to da Netanijahu treći put postanje predsednik vlade, neće mu biti lako, jer će se Izrael suočiti s nesigurnom ekonomskom situacijom, propustom da se obnove mirovni pregovori s Palestincima i zategnutim odnosima s predsednikom SAD Barakom Obamom, navodi agencija Asošiejted pres.

Predsednik izraelske vlade je danas istakao takođe da su palestinski napadi na Izraelce donekle smanjeni i da je on doprineo tome da iranski nuklearni program dospe na globalni dnevni red, što je na kraju dovelo do parališućih ekonomskih sankcija protiv te zemlje.

"Za manje od sto dana narod Izraela će odlučiti ko će ga predvoditi. Ko će ga predvoditi protiv najvećih bezbednosnih prepreka koje smo videli od kako je država osnovana. Ko će je predvoditi protiv najgore finansijske krize koju je svet spoznao u poslednjih 80 godina", rekao je Netanijahu, istakavši da: "Svi oni koji umanjuju pretnju od nuklearnog Irana nisu vredni da vode Izrael čak ni jedan dan".

Dok je govorio, često je prekidan uzvicima negodovanja poslanika opozicije. Lider opozicije Šaul Mofaz kritikovao je činjenicu da se nastavlja zastoj u pregovorima s Palestincima i izgradnja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će Likud osvojiti 28 ili 29 mesta u Knesetu od 120 poslanika i kao najveća partija omogućiti Netanijahuu da stvori novu koalicionu vladu. U njoj će dominirati nacionalističke i religiozne partije, kao i u ovoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: