Velt: I u Evropi moguća Fukušima

Nemački list “Velt” objavio je delove zaključka Evropske komisije o nuklearkama u EU, u kojima se upozorava da je katastrofa poput Černobila sasvim moguća.

Izvor: B92

Utorak, 02.10.2012.

12:00

Default images

Kako prenosi Indeks.hr, izveštaj o izdržljivosti nuklearnih elektrana u Evropi, koji je Evropska komisija obećala da će objaviti još pre nekoliko meseci, još nije ugledao svetlost dana.

Mnogi veruju da je razlog za to što su zaključci izveštaja poprilično zastrašujući, što se i potvrdilo nakon što je nemački list objavio najvažnije zaključke ispitivanja izdržljivosti.

Naime, ti zaključci su pokazali da scenario koji je pre više od dvadeset godina pogodio Černobil, ili nedavno Fukušimu, uopšte nije neverovatan u Evropi.

Prema pisanju “Velta”, zaključci studije zaista su zastrašujući - samo u zemljama EU trenutno postoji 68 nuklearnih elektrana sa ukupno 134 atomska reaktora. Ako se tome doda i broj nuklearki izvan zemalja EU, dolazi se do broja od oko stotinu opasnih nuklearki. Velika većina elektrana u EU, navodi dalje nemački list, još nije sprovela sve potrebne sigurnosne mere.
Eksplozija u Fukušimi (Beta, arhiva)
Drugi zaključak studije je da nuklearke, posebno one u Finskoj i Švedskoj, imaju toliko loš sistem zaštite od prirodnih katastrofa, da bi mogle izazvati neviđenu katastrofu u slučaju nestanka električne energije ili pak otkazivanja sistema za hlađenje, a upravo se to dogodilo u Fukušimi, u Japanu. Ispitivanje koje je sprovela Evropska komisija obuhvatalo je i pitanje kako bi nuklearke izdržale prirodne katastrofe. Tako je, na primer, kod elektrana u Francuskoj utvrđeno da mnoge ne bi izdržale ni poplavu, a kod gotovo svih - uključujući i one u Nemačkoj - utvrđeno je da nisu pripremljene da u slučaju zemljotresa automatski spreče moguću katastrofu.

Kako piše “Velt”, Evropska komisija je došla do zaključka i da bi vlasnici nuklearnih elektrana smesta morali da ulože milijarde evra kako bi barem donekle povećali sigurnost nuklearnih elektrana u EU.

Međutim, te milijarde evra, u današnje vreme krize, retko koja zemlja može da izdvoji, zaključuje nemački list. Austrijski kancelar Verner Fajman najavio je da će zvanični Beč zatražiti detaljnu "pojedinačnu proveru svake pojedinačne nuklearke u EU".

Izveštaj o "stres testu" nuklearki u Evropi zvanično će biti predstavljen sutra, a prema medijima, on ukazuje na mnoge nedostatke.

Prema rečima Fajmana, uklanjanje nedostataka, odnosno sanacija nuklearki će iziskivati više milijardi evra. On je kazao da rezultat testa jasno pokazuje da je neophodan, ali i da je potrebno još detaljnije proveriti stvari.

"Stres test" nuklearki na tlu EU naložen je posle nesreće u Japanu, kada su zemljotres i cunami znatno oštetili nuklearno postrojenje Fukušima, gde se istopilo jezgro i izlila radioaktivnost.

Na izradi izveštaja od 25 stranica je učestvovalo 14 zemalja EU, koje imaju nuklearne elektrane, kao i Litvanija, Švajcarska, Ukrajina i Hrvatska. Testovima je simulirana bezbednost u slučaju rizika od poplava, zemljotresa i pada aviona kada su "uobičajene bezbednosne funkcije" isključene. Stres testovi sprovedeni nad evropskim nuklearnim elektranama otkrili su na hiljade problema, za čije je rešavanje potrebno nekoliko milijardi dolara novih investicija, pokazuje danas objavljen izveštaj Evropske unije.

U tom izveštaju, Evropska komisija procenjuje da bi se troškovi za unapredjenje bezbednosti u 134 reaktora mogli kretati "u rasponu od 10-25 milijardi evra" i želi da ta poboljšanja budu sprovedena i završena do 2015. godine, ne zahtevajući njihovo zatvaranje, prenosi agencija AFP.

Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger bi u četvrtak trebalo da zvanično predstavi izveštaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: