"Taton": USS odbacio žalbu osuđenog

USS je odbacio ustavnu žalbu koju mu je podneo branilac odbeglog navijača "Partizana" Dejana Puzigaće osuđenog na 14 godina zatvora u slučaju "Taton".

Izvor: Tanjug

Petak, 14.09.2012.

16:07

Default images

Žalba, koju je advokat Svetozar Vujačić podneo u februaru zbog kršenja niza zakonskih prava, odbačena je iz procesnih razloga, jer mu Puzigaća, koji je u beksvu već tri godine, nije lično potpisao specijalno punomoćje i overio ga u sudu, što je neophodno za podnošenje ustavne žalbe.

"To je, umesto njega, učinio otac Žarko, koji kao ni ja, ne zna gde mu je sin", rekao je Vujačić Tanjugu.

Advokat je zaključio da je odluka o odbacivanju žalbe posledica rigidnog tumačenja zakona kao i da to znači da optuženi u bekstvu nemaju pravo na Ustavnu žalbu.

Da je Dejan Puzigaća došao u Beograd da mi potpiše punomoćje, bio bi odmah uhapšen, podsetio je advokat.

Vujačić je napomenuo da o žalbama ostalih okrivljenih Ustavni sud još nije odlučio.

Ustavnim žalbama odbrana je mahom tražila ukidanje presuda Višeg i Apelacionog suda jer nisu cenili sve dokaze u postupku.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Branioci osuđenih podneli su 30. avgusta Višem sudu u Beogradu predlog za ponavljanje krivičnog postupka, ali o njemu još nije odlučeno.

Ukoliko tročlano vanraspravno sudsko veće tog suda usvoji zahtev, postupak će biti ponovljen u odnosu na svih 14 navijača "Partizana" koji su učestvovali u masovnoj tuči na Obilićevom vencu 17. septembra 2008. kada je na smrt pretučen Taton - navijač francuskog Tuluza.

Ponavljanje postupka traži se jer sudovi - ni prvostepeni (Viši sud u Beogradu) niti apelacioni, nisu kao dokaz cenili izjavu radnika obezbeđenja u garaži na Obilićevom vencu, kao ni transkript telefonskog poziva prolaznice, koja je Hitnoj pomoći prijavila da je Taton pao preko ograde, odnosno da nije bačen.

Transkript razgovora dobili su, kako tvrde, od Hitne pomoći sa potpisom direktora te ustanove.

Optuženi su, prema presud,i tokom masovne tuče, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: