Da li smo dobro razumeli Šulca?

Premijer Ivica Dačić nastavlja posetu Briselu sastancima sa čelnicima EU i Kraljevine Belgije. Prvi dan posete obeležila polemika oko uslova za članstvo u EU.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

08:47

Default images

Dačić se drugog dana posete Briselu sastao sa zamenikom direktora Generalnog direktorata za energetiku Fabriciom Barbasom i generalnim direktorom za proširenje Stefanom Saninom, a predviđen je i susret s generalnim sekretarom Energetske povelje Urbanom Rusnakom.

Dačić će razgovarati i s ministrom spoljnih poslova Kraljevine Belgije Didijeom Rejndersom i državnom sekretarkom za azil i migracije Maži de Blok.

Prvu posetu novog premijera Srbije Briselu obeležila je žustra polemika izazvana izjavom predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca da je uslov za članstvo Srbije u EU uzajamno priznanje Beograda i Prištine uslov.

Reagovali su predstavnici vlasti, opozicione partije u Srbiji, ali i zvaničnici Evropske unije.

Evropski komesar za proširenje Štefan File demantovao je izjavu Šulca i naglasio da je uslov normalizacija odnosa, a ne priznavanje.

"Šefovi država EU su u decembru doneli jasne zaključke o vidljivom i održivom razvoju odnosa sa Kosovom, odnosno o normalizaciji, a ne o potrebi priznavanja", rekao je File. Na Šulcovu izjavu reagovao je i Dačić, koji je naglasio da priznanje Kosova nije uslov za ulazak u EU i da tako nešto ni od koga u Briselu nije čuo, pa ni od samog Šulca.

"Treba da pojasnim izjavu, mislim da je pogrešno protumačena. To (što je Šulc rekao) nikako ne znači, niti sam ja od bilo koga ovde, pa ni od samog Šulca čuo da je uslov za ulazak Srbije u EU ili za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu - da Srbija prizna nezavisnost Kosova", kazao je premijer Srbije.

Ponovo se oglasio kabinet Martina Šulca u kratkom saopštenju navodi da predsednik Evropskog parlamenta "vidi sudbinu i Kosova i Srbije kao budućih članica Evropske unije“.

"Predsednik ne želi da komentariše šta drugi govore o tom pitanju. U svojoj izjavi on je samo rekao ono što je očigledno“, saopšteno je iz Šulcovog kabineta.

Priznanje Kosova ne može biti formalni uslov za ulazak Srbije u EU, ali će to biti politička realnost jer je teško očekivati da Unija u svoje redove primi još jednu podeljenu zemlju, smatra analitičarka briselskog Centra za evropsku politiku Roza Balfour.

Predsednik RS Milorad Dodik smatra da je sever Kosova realnost i da bi Srbija trebalo da traži da taj njegov deo ostane u Srbiji, uz prihvatanje ostatka pokrajine kao države, pod uslovom da se, kako kaže, očuvaju nacionalni spomenici.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić kaže za B92 da se ovde ne radi o zabuni već da evropski zvaničnici govore o dve različite stvari. Predsednik Dačić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić razgovarali su juče s predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton.

Van Rompej je u razgovoru sa Dačićem rekao da je za put ka EU ključni uslov održivi napredak u odnosima s KiM.

"Srbija je spremna da primeni sve briselske dogovore", izjavio je juče Dačić navodeći da nema novih uslova za ulazak Srbije u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: