Subota, 25.08.2012.

15:40

Urednik NIN-a pušten iz pritvora

Tehnički urednik NIN-a Vladimir Piacun pušten je iz policijskog pritvora, koji mu je određen posle svađe s policajcima u civilu, javlja "Blic".

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Piacun je iz pritvora pušten posle naloga direktora policije Milorada Veljovića.

On je juče uhapšen posle svađe u saobraćaju s policajcima Radovanom Bojovićem i Miroslavom Stevanovićem, koji su bili u neobeleženom policijskom vozilu.

List "Blic", koji je kao i nedeljnik NIN u vlasništvu kompanije "Ringier Aksel Springer", objavio je da je Piacun brutalno pretučen, a objavljene su i fotografije na kojima se vidi da su policajci vadili pištolj na tehničkog urednika NIN-a.

Direktor policije Milorad Veljović izdao je ranije danas nalog da Piacun bude pušten iz pritvora. On je rekao da je potrebno utvrditi punu istinu o incidentu koji se dogodio u petak u Beogradu, a nalog je dao "radi podržavanja visokog nivoa saradnje između policije i predstavnika medija".

Direktor policije je istakao da ovakvi incidenti nisu potrebni ni policiji, niti medijima i da ne bi trebalo da budu prepreka za "inače dobru saradnju".

"Na zahtev ministra policije incident će ispitati sektor unutrašnje kontrole, a do tada mogu samo da kažem da nemam nameru da bilo kog policajca branim ukoliko nije radio po zakonu", naglasio je Veljović.

Nebojša Spaić, glavni i odgovorni urednik NIN-a, izjavio je ranije za B92 da je napad policajaca u civilu bio neprimeren i da ima utisak da je reč o upotrebi prekomerne sile.

"Ono što ja znam da je sve to odavalo utisak prekomerne upotrebe sile. Naime, tek nakon grube intervencije, udaraca i bacanja pištolja, policajci su se legitimisali. Ono što znam je to da će kolega Piacun noćas biti u pritvoru i nadam se da tu neće biti nikakvih problema i brutalnosti. Nemam informacije i ne verujem da je incident vezan za našu uređivačku politiku. Mogu samo da se nadam da će objektivna istraga utvrditi sve činjenice o pojedinostima i onima koji su u tome učestvovati, kao i da će ovakvih stvari ubuduće biti sve manje i manje", rekao je Spaić.

Zamenik načelnika Odeljenja Policijske uprave za grad Beograd za kontrolu zakonitosti u radu Goran Milinković rekao je na konferenciji za novinare da se Piacun u petak, 23. avgusta, najpre posvađao s policajcima u blizini Kule Nebojša, da bi ih zatim u Ulici Žorža Klemansoa i napao.

Piacun je, vozeći motocikl, došao u sukob s policajcima koji bili u sivoj "tojoti". Kako je istakao Milinković, pripadnici policije su intervenisali tek nakon što je Piacun nasrnuo na policijsko vozilo i kroz otvoren prozor udario jednog od službenika MUP-a.

"Piacun se dovezao do Ulice Žorža Klemansoa, sišao sa motora i sačekao da stigne vozilo sa policajcima. Zatim je počeo da ga šutira, da bi na kraju jednog policajca udario kroz otvoren prozor", precizirao je on.

Milinković je objasnio da su policajci, od kojih se jedan legitimisao i izvadio službeno oružje, potom izašli iz svog vozila, a zatim Piacuna, koji je počeo da beži, sustigli i savladali upotrebom zahvata "ključ na lakat".

Piacunu je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati, a Milinković je dodao mu je u tužilaštvu rečeno da urednika NIN-a neće teretiti za napad na službeno lice, već za nasilničko ponašanje.

On je novinarima rekao i da su u Piacunovoj torbici pronađena dva noža sa sečivom dužine pet, odnosno osam centimetara.

Policijski sindikat Srbije naveo je u saopštenju da je iznenađen hajkom dela medija na policijske službenike, jer su neprimerenim izveštavanjem, bez provere činjenica, javnost obavestili da su dvojica policajaca "bez ikakvog razloga" napali, pretukli i priveli Piacuna.

UNS osudio postupak policijskih inspektora

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je postupak policijskih inspektora u civilu koji su tukli tehničkog urednika u NINU-u Vladimira Piacuna nedaleko od redakcija listova NIN, "Blic", "Alo" i "24 časa".

Kako se navodi, iako je incidentu, po svemu sudeći, prethodio nesporazum u vožnji ili saobraćajni prekršaj, policajci koji su sustigli vozilom Vladimira Piacuna dok je vozio motor, po tvrdnji očevidaca, upotrebili su prekomernu silu.

Očevici tvrde da novinar nije pružao otpor, a batinanje je nastavljeno i pošto su mu stavljene lisice na ruke i dok je ubacivan u automobil kojim je sproveden u policiju, gde mu je određeno zadržavanje od 48 sati, piše u saopštenju.

UNS je uveren da ovaj težak incident nije u vezi s poslom koji radi Vladimir Piacun ili sa uređivanjem nedeljnika NIN, ali smatra da je dužnost novinara da u medijima ukazuju i traže odgovornost policije zbog prekomerne upotrebe sile i batinanja bilo kog građanina.

UNS traži da Vladimir Piacun bude odmah saslušan kod istražnog sudije i pušten na slobodu, a ovaj incident temeljno istražen, posebno zbog prekomerne upotrebe sile protiv kolege Vladimira Piacuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Podeli: