Ne jenjavaju sukobi u Siriji

U drugom sirijskom gradu po veličini, Alepu, već drugi dan se vode žestoki sukobi između vladinih snaga i pobunjenika, pa su stanovnici napuštaju grad.

Izvor: B92

Subota, 21.07.2012.

10:56

Default images

U Damasku je uglavnom mirno, ali napeto, tvrde aktivisti.

U prestonici, gde je vojska u četvrtak pokrenula veliku kontraofanzivu kako bi preuzela kontrolu nad pobunjeničkim delovima grada, uglavnom je mirno, ali je i dalje napeto i u nekim zonama ima sukoba.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Belikoj Britaniji, saopštila je da se u Alepu od petka ujutro vode borbe između regularne vojske i pobunjeničkih jedinica u delu grada koji se zove Salahedin.

Aktivistička mreža Lokalni koordinacioni odbori izvestila je o egzodusu stanovnika iz tog dela grada zbog straha od bombardovanja i ofanzive, navodi AFP.

Ovo su najteži sukobi u Alepu, komercijalnom centru na severu Sirije, koji su do sada, uglavnom, zaobilazili protesti i nasilje koji prate 16 meseci dugu pobunu protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

U Damasku je atmosfera napeta posle masovnog egzodusa stanovnika posle najtežih sukoba od početka pobune pre 16 meseci. Stanovnici kažu da je u prestonici jutros bilo, uglavnom, mirno, da se saobraćaj odvijao normalno i da se nisu čuli zvuci sukoba u centru grada tokom noći.
(Foto: Beta)
Sirijska opservatorija, međutim, kaže da su snage režima noćas bombardovale južna predgrađa prestonice Al-Kadam i Asali.

Ta organizacija je saopštila i da su vladine snage granatirale nekoliko delova pobunjeničkog grada Homsa, a da se borbe vode i gradu Deir Ezor na istoku Sirije.

Opservatorija je objavila da je u petak u sukobima širom Sirije poginulo 233 ljudi, međukojima 153 civila, 43 vojnika i 37 pobunjenika. U proteklih 48 sati poginulo je 550 ljudi, što znači da su ta dva dana sa rekordnim brojem žrtava od početka pobune u martu prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: