Tetovo: Albanci ubili Makedonca

Makedonac Krste Sterjoski podlegao je povredama koje su mu nanela dva Albanca u Tetovu, na severozapadu Makedonije, saopštila je danas lokalna policija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2012.

19:08

Default images

Sterjoskog (65) su u petak brutalno napala dva Albanca, starosti 21 i 22 godine, u incidentu koji je probudio strahove od novih etničkih tenzija u drugom po veličini makedonskom gradu, pretežno naseljenom Albancima.

"Napadnuti muškarac bio je pripadnik manjinske makedonske zajednice u Tetovu, a napadači pripadaju albanskoj većini", saopštio je danas portparol policije Marijan Josifovski.

Jedan od napadača je uhapšen, dok je potraga za drugim u toku, rekao je on, dodajući da policija, za sada, nema informacije o motivima napada.

Posle napada, Sterjoski, lokalni biznismen koji je imao dvojno državljanstvo, makedonsko i švajcarsko, prebačen je u bolnicu u Skoplju gde je, u noći izmedju subote i nedelje, podlegao zadobijenim povredama, navela je policija.

U martu prošle godine, više od desetak ljudi povredjeno je u medjuetničkim sukobima u Skoplju i Tetovu, ukazavši na pogoršanje odnosa izmedju zajednica, koji se nikada nisu u potpunosti oporavili posle oružanog sukoba izmedju državnih snaga i albanskih pobunjenika 2001. godine.

U avgustu 2001. godine potpisan je mirovni sporazum, kada su Albancima, koji čine oko 25 odsto makedonskog stanovništva, dodeljena veća prava, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: