"Nema pregovora bez fusnote"

Šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović kaže da će Srbija napustiti pregovarački sto, ako na pločici sa nazivom Kosova i zvezdicom ne bude tekst fusnote.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2012.

23:26

Default images

"Sporazum o regionalnom predstavljanju neće moći da se primenjuje ukoliko dogovoreni tekst fusnote ne bude ispisan na pločici ispred kosovskih zvaničnika. Predstavnici Srbije neće učestvovati u novoj obmani, da na pločici piše samo Kosovo sa zvezdicom", rekao je Stefanović za Večernje novosti.

Posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Robert Kuper rekao je ranije da Beograd pogrešno insistira na tome da na tabli sa nazivom Kosova i zvezdicom, bude ispisan i kompletan tekst fusnote.

Stefanović je kazao da u sporazumu piše "da na pločici mora da stoji objašnjenje ili fusnota, da je predstavljanje Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Medjunarodnog suda pravde".

"O tome su obaveštene sve članice EU, SAD i regionalne organizacije. Sadašnje interpretacije predstavljaju rušenje teško postignutog kompromisa", kazao je Stefanović i dodao da fusnota mora da bude jasno istaknuta.

"Nikada ništa nisam krio i dnevno sam izveštavao i institucije i gradjane o svemu dogovorenom. To što sada Kuper i kosovski Albanci krivotvore sporazume nema veze sa mnom", rekao je Stefanović.

Stefanović je kazao da je očigledno da Kuper sada "saučestvuje u rušenju postignutih dogovora" i da je nečija namera da se za to optuži srpska strana.

"Medjunarodne diplomate koje su se ponašale kao Kuper, obično su kasnije bile zainteresovane i za uljne škriljce, energetsko bogatstvo ili telekomunikacije na Kosovu. On samog sebe diskredituje kao posrednika u dijalogu", ocenio je Stefanović.

Stefanović smatra da će se nova Vlada Srbije dogovoriti sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem o daljim koracima u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine.

Jer, kako je rekao, "korisno je da se dodje do jedinstvene strategije. Postoje ideje da se dijalog podigne i na politički nivo, što bi možda bilo dobro. Važno je da državna politika nastavi da se vodi mudro i u nacionalnom interesu, bez mitingaških parola i krupnih reči iza kojih ne stoji ama baš nikakav rezultat", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: