"Put Srbije ka EU – put budućnosti"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio na inauguraciji da je evropski put Srbije put budućnosti i ekonomskog prosperiteta.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 11.06.2012.

17:10

Default images

On će, kako je rekao, pomoći da taj put bude nastavljen, sarađivaće sa svima u svetu jer je to interes države, dok će u regionu voditi politiku mira, stabilnosti i saradnje.

"Gradiću prijateljstva po svetu, jer Srbija nema pravo da ima neprijatelje. Evropski put Srbije je put budućnosti, put ekonomskog prosperiteta i pomoći ću Srbiji da taj put nastavi", istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da, kada je u pitanju politika prema regionu, neće dozvoliti da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze zajedničku budućnost i da smatra da sve razlike i problemi treba da budu rešavani mirnim i demokratskim sredstvima, dijalogom pre svega.

Nikolić je napomenuo da će štititi Ustav Srbije, poštovati i čuvati teritorijalni integritet države i da će pokušati da objedini sve političke snage u zemlji kako bi se utvrdila i sprovodila zajednička politika prema Kosovu.

Predsednik je naglasio i da će sarađivati sa budućom vladom, ali da će svaku vladu i njen rad nadzirati i kritikovati.
Foto: Tanjug
"Tražiću od nje i sam učestvovati u žestokoj borbi protiv kriminala i korupcije. Neću se smiriti dok se ne sazna sve i ne pronađu krivci za pljačkašku privatizaciju koja je sprovedena u Srbiji. To sam obećao i od toga neću odustati", poručio je Nikolić.

Uz obećanje da će vreme, snagu, znanje i energiju posvetiti razvoju Srbije i blagostanju građana, Nikolić je rekao da je to njegova obaveza i dug prema svim građanima koji teško žive, koji ne vide jasnu perspektivu za sebe i svoju decu i od njega, ali i buduće vlade, očekuju da stanje u zemlji bude promenjeno, a život bolji.

Nikolić je poručio da će zato svaki razgovor sa bilo kojim zvaničnikom iz sveta početi i završiti molbom da njihovi investitori ulože novac u Srbiju, dodajući da je spreman da pomogne da u državi budu obezbeđeni neuporedivo bolji uslovi za one koji imaju novac i koji mogu da zaposle građane.
Foto: Tanjug
"Sveobuhvatne reforme počećemo od sebe. Moraćemo da radimo, ali i da štedimo više", rekao je on i najavio da će troškovi njegovog kabineta, iako ne veliki, biti smanjeni, a da će to morati da urade i ostale institucije i državni organi.

"Pred nama su teška vremena u kojima ćemo većom odgovornošću, marljivošću i jasnim planom pokazati svima da Srbija ima rešenje, potencijala i da hoće i može napred", istakao je predsednik države.

Nikolić se zahvalio prethodnom predsedniku Borisu Tadiću, navodeći da je funkciju predsednika države obavljao u izuzetno teškom periodu.

On je posebnu zahvalnost uputio komesaru za proširenje EU Štefanu Fileu, koji prisustvuje inauguraciji, jer je uvek bio uz Srbiju, te dodao da se nada da će tako biti i u budućnosti.

File: EU najveći saveznik Srbije

Foto: Tanjug
Svečanost povodom inauguracije novog predsednika počela je oko 18 sati u Predsedništvu Srbije intoniranjem himne "Bože pravde", a potom i himne EU. Zvanicama se najpre obratio File, koji je rekao da očekuje da će Srbija nastaviti put ka EU.

"EU će vas podržavati i biće vaš najveći saveznik. Stajaćemo rame uz rame sa vama i građanima Srbije", rekao je evropski komesar i dodao da se EU nada da će ubrzo biti formirana srpska vlada.

File je kazao da je na inauguraciju došao da iskaže privrženost Srbiji, njenom narodu i njenim naporima da modernizuje zemlju, kao i evropskim integracijama.
Foto: Tanjug
"EU želi da Srbija napreduje na putu ka EU i ja sa nestrpljenjem očekujem produbljivanje odnosa Srbije i EU i da tesno sarađujem sa vama, predsedniče, i sa drugim institucijama na ovom poslu. Možete da računate na moju ličnu podršku, kao i na podršku EU", istakao je evropski komesar.

On je napomenuo da se posle izbora od institucija očekuje da se vrate na posao i da nastave ambiciozan put reformi kako bi se zemlja pripremila za pridruženje EU.

Prema njegovim rečima, na tom putu ima mnogo izazova sa kojima se Srbija bez odlaganja mora suočiti, što, kako je dodao, građani i očekuju.
Foto: Tanjug
File je rekao da pozdravlja obećanja koja je Nikolić dao, a koja se tiču kontinuiteta inistitucija i pozdravio što će Nikolićeva prva zvanična poseta kao predsednika biti Briselu.

"To je jasan znak vaše namere da nastavite rad prethodnog predsednika Borisa Tadića, kome takođe danas odajem priznanje", istakao je on, dodajući da Srbija mora da uradi ozbiljan posao pre nego što se otvore pregovori o pridruživanju, budući da će u oktobru EU razmotriti njen napredak na tom putu.

File je napomenuo da EU nema skrivenih zahteva i da će pre svega razmotriti napredak Beograda u dijalogu sa Prištinom i daljem normalizovanju odnosa, kao i u sprovođenju reformi u ključnim oblastima pravosuđa i borbe protiv korupcije.

Više od 1.200 zvanica na inauguraciji Nikolića

Foto: Tanjug
Na inauguraciji Nikolića bili su premijer Mirko Cvetković, bivši predsednik države i lider DS Boris Tadić, ambasadori Rusije i Nemačke - Aleksandar Konuzin i Volfram Mas, ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu i zamenica ministra spoljnih poslova Italije Marta Dasu.

Svečanosti u Predsedništvu prisustvovali su predsednik Crne Gore Filip Vujanović, član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Među zvanicama iz zemlje, između ostalih, bili su i potpredsednik vlade Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, kao i ministar državne uprave Milan Marković. Na ceremoniju su došli i predstavnici LDP, DSS, URS i JS - Čedomir Jovanović, Vojislav Koštunica, Mlađan Dinkić i Dragan Marković Palma.
Foto: Tanjug
Inauguraciji su prisustvovali i patrijarh srpski Irinej, nadbiskup Stanislav Hočevar, reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, predsednica Visokog saveta sudstva Nata Mesarević.

Među zvanicama su i predstavnici javnog, kulturnog i sportskog života poput Vlade Divca, Siniše Mihajlovića, Tomislava Karadžića, Zorice Brunclik i Milorada Aranđelovića Kemiša.
Foto: Tanjug
Nikolić je nešto pre 17 sati sa suprugom Dragicom počeo da dočekuje goste, a među prvima su stigli funkcioneri SNS.

Ispred zgrade i u njoj je raspoređena svečana garda Vojske Srbije, a povodom Nikolićeve inauguracije, na stubovima u centralnim beogradskim ulicama istaknute su zastave Srbije i Evropske unije.

Nikolić je na dužnost predsednika Srbije stupio 31. maja nakon polaganja zakletve pred novim sazivom republičkog parlamenta.

On se ranije danas sastao sa evropskim komesarom Štefanom Fileom, koji je istakao da EU ohrabruje Srbiju da nastavi reforme na putu ka Uniji. Međutim, dodao je on, ključni prioritet na tom putu biće "vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

225 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: