Šta će raditi uterivači dugova?

U petak 25. maja 64 profesionalna izvršitelja u Srbiji položiće zakletvu i početi da rade. Njihov posao će biti da uteraju pre svega komunalne dugove.

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2012.

13:45

Default images

Građani koji imaju dugovanja za komunalne usluge, neplaćene račune za mobilne telefone ili više kazni za parkiranje, ubuduće će moći da na svom kućnom pragu očekuju privatne izvršitelje, jer će upravo oni biti zaduženi za naplatu neizmirenih dugovanja prema državi.

Građani i kompanije kao izvršni poverioci ubuduće će moći, mahom po svojoj volji, da odluče hoće li za postupak izvršenja da angažuju državne - sudske ili privatne - profesionalne izvršitelje, čije će angažovanje morati da plate.

Profesionalni izvršitelji biće isključivo nadležni za prinudno izvršenje dugova nastalih po osnovu komunalnih i sličnih usluga.

Oni, međutim, neće sprovoditi izvršenja odluka u porodičnim i radnim sprovima, što ostaje u isključivoj nadležnosti sudskih izvršitelja.

Državni zvaničnici su, međutim, nejasni u preciziranju šta će biti posao profesionalnih izvršitelja i za koje predmete će oni biti angažovani. Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da će uvođenje te potpuno nove profesije u pravosudni sistem rešiti dugo trajanje građanskih postupaka u Srbiji, neizvesnost trajanja izvršnih postupaka, probleme u kapacitetu i kvalitetu sudskih izvršitelja, njihovoj preopterećenosti poslom.

Prema njenim rečima, država će obezbediti sve neophodne uslove za efikasan rad profesionalnih izvršitelja, ali će istovremeno obavljati strogu kontrolu njihovog rada i tokova novca.

"Nikako ne želimo da izvršitelji budu uterivači dugova, kako ih neupućeni nazivaju, već savesni i odgovorni profesionalci, koji rade u ime države, u interesu građana i poslovne zajednice", istakla je Malovićeva.

Pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić rekao je da uvođenje profesionalnih izvršitelja u Srbiji nije ništa strašno i najavio da će prvi izvršitelji položiti zakletvu u petak, 25. maja.

Simić je naveo da u ovom trenutku ima više od dva miliona predmeta u sudu koji će tu biti i zadržani i koji neće preći na nove izvršitelje.

"U ovom trenutku postoji 200.000 predmeta izvršenja u Srbiji. Više od dva miliona predmeta izvrešenja je na osnovu komunalnih ili sličnih potraživanja", rekao je za Simić i dodao da će onaj postupak koji je započet u sudu tu biti i završen.

On je istakao da se Srbija suočava i sa 7.000 predstavki pred sudom u Strazburu, upravo zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku.

Privatni izvršitelj ima ista prava i ovlašćenja kao i sudski izvršitelj, naveo je Vojkan Simić i napomenuo da i građani imaju ista prava i obaveze pred privatnim kao i pred sudskim izvršiteljem, jer njihov položaj, shodno zakonu, ne sme da se razlikuje u vezi sa ostvarivanjem prava.

Izvršiteljima će asistirati i policija kada proceni da je takva pomoć potrebna, jer profesionalni, baš kao ni sudski izvršitelji nemaju pravo da koriste prinudu.

Što se tiče plaćanja privatnog izvršitelja, poverioci će im davati honorare u skladu s Pravilnikom o tarifi o nagradama i naknadama koji je doneo ministar pravde.

Izvršitelj ima pravo na nagradu prema visini glavnog duga - što je jedan deo nagrade, a drugi deo se odnosi na nagradu za uspešno izvršenje, koja se određuje prema vrednosti onog što je naplaćeno, ukazao je pomoćnik ministra.

"Ukupno na dinarsku protivrednost od 5.000 evra, izvršitelj bi mogao da zaradi 430 evra u dinarskoj protivvrednosti", naveo je on kao primer.

Simić očekuje da će upravo stepen obrazovanja uticati na kvalitet obavljanja posla, jer je privatni izvršitelj diplomirani pravnik, s položenim izvršiteljskim ispitom, koji ima dve godine iskustva na pravnim poslovima ili tri godine na poslovima izvršenja.

Predstavnici ministarstva pravde tvrde da privatni izvršitelji uveliko rade u Makedoniji, Rumuniji, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Estoniji, Litvaniji, Bugarskoj i Holandiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: