Srbija zemlja za tranzit droge

Pod hitno treba rešiti problem trgovine drogom preko administrativnih prelaza na Kosovu, ističe Stejt department u svom izveštaju o trgovini drogom u svetu.

Izvor: Blic, Tanjug

Utorak, 13.03.2012.

00:48

Default images

U tom dokumentu američke vlade pod nazivom "Međunarodna strategija kontrole narkotika 2012" ističe se da je "potrebno hitno rešiti problem funkcionisanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, zatvoriti ilegalne prelaze i sprečiti trgovinu drogom".

Srbija je u ovom izveštaju pomenuta na nekoliko mesta kada je reč o trgovini drogom iz Makedonije i Bugarske, ali je i celo poglavlje posvećeno analizi prometa narkotika u Srbiji. Američka vlada je pohvalila saradnju Srbije u akciji "Balkanski ratnik", kada su zaplenjene tri tone kokaina i 1,6 miliona dolara u Italiji i Urugvaju, kao i pokretanje postupka protiv narko bosa Darka Šarića.

U izveštaju Srbija je označena kao značajna zemlja za tranzit droge iz Avganistana, centralne Azije i Turske do zemalja centralne i zapadne Evrope, prenosi "Blic" i dodaje da je zajedno sa Crnom Gorom i Albanijom, Srbija označena kao zemlja u kojoj što pre treba zaustaviti protok narkotika do zemalja EU.

Prema istraživanju Stejt departmenta, veoma male količine marihuane i kokaina ostaju u Srbiji, a trgovina sintetičkim drogama i njihova proizvodnja u laboratorijama u Srbiji i dalje su razlog za zabrinutost. Problem Kosova je u tom izveštaju posebno naznačen, a navodi se da "Srbija ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu i odbija svaku saradnju sa kosovskim predstavnicima vlasti".

"Srpski MUP je potpisao sporazum o saradnji sa Euleksom, ali direktna interakcija ne postoji na šta su posebno uticali incidenti na severu Kosova u julu prošle godine", navodi se izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: