B92 i Tadić u srpskom fijatu

Na sajmu automobila u Ženevi svetu predstavljen srpski fijat 500L. Predsednik Srbije Boris Tadić je sedeći u novom fijatu za B92 rekao da bi rado vozio ta kola.

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2012.

15:45

Default images

Novi model Fijata 500L predstavljen je na sajmu automobila u Ženevi, četiri godine nakon što je potpisan ugovor izme]u Srbije i Fijata. Italijani ga upoređuju s kapućinom u odnosu na espreso, za koji kažu da je model „fiće“. Tadić kaže da bi ga rado vozio ako mu to sredstva dozvole.

Predstavljanju fijata 500L Tadić je prisustvovao rame uz rame sa šefom Fijata Serđom Markjoneom.

B92: Predsedniče, nekada ste vozili „fiću“, pa „keca“, hoćete li sada voziti 500L?

Tadić: Ja se nadam. To zavisi od finansijskih prilika koje ću imati. Nadam se, ovo je izvanredan auto. Prvo, izvanredan je tehnološki. Odlično je rešen prostor i za visoke ljude, ima dosta mesta, kao što vidite. Može i za ljude od dva i deset da bude upotrebljiv automobi,l čemu se možda mnogi ne nadaju, a ima ih mnogo takvih u Srbiji. S druge strane, ovaj automobil ide na američko tržište i to je auto koji će ispuniti san „Juga Amerika“.

B92: Ovaj automobil bi trebalo da pomogne i proizvodnji u Srbiji i srpskoj industriji, jer je planirano da se proizvede 90.000 ovih automobila. Šta to konkretno znači za Srbiju?

Tadić: Skoro milijardu i po evra BDP više i kompletno tih milijardu i po, praktično, za izvoz, što je veliki doprinos našoj ekonomiji i tim dvema boljkama naše ekonomije: niskom bruto društvenom proizvodu i niskom izvozu.

B92: Kada pogledate ovaj automobil u celini, šta vam se najviše dopada na njemu?

Tadić: Dve stvari su izuzetno važne. Prvo treba znati da je ovo visokotehnološka proizvodnja. Svi standardi kvaliteta i sigurnosti su ispunjeni na najviši mogući način. Drugo, ovo je automobil koji ima novu vrstu motora. To su motori najnovije generacije. Čak i dvocilindrični motor sa 105 konjskih snaga, što je prosto neverovatno kako iz tako male kubikaže može da se razvije takva snaga. Ali radi se opet o primenama novih tehnologija. I na kraju, veliki unutrašnji prostor. Kao što vidite, on je za automobil koji spolja deluje malecan, ogroman. Tako da je to baš jedno veliko iznenađenje.

Fijat 500L će se prizvoditi sa dve vrste motora, benzinskim od 0, 9 kubika i 1,4, kao i sa dizel motorom. Do kraja godine proizvešće se 90.000 automobila, a za kasnije je predviđena proizvodnja do 300.000 automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: