Stefanović: Ispunjeni uslovi EU

Šef beogradskog pregovaračkog tima izjavio da je dogovor koji je s Prištinom postignut u Briselu u potpunosti u skladu s nacionalnim interesima Srbije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 24.02.2012.

12:45

Default images

On je rekao da sporazum o regionalnom predstavljanju uključuje da će iznad natpisa Kosovo stajati zvezdica, a u fusnoti će pisati "Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti".

"Zahtev Prištine da se u fusnotu uključi i posebna referenca na deklaraciju o nezavisnosti Kosova nije ispunjen", kazao je Stefanović.

On je istakao da sadržaj fusnote u potpunom skladu kako sa srpskim nacionalnim interesima, tako i sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije.

"Hoću da sa vama podelim zadovoljstvo zbog uspešnog ishoda ove višečasovne i višednevne diplomatske borbe", rekao je Stefanović.

On je naveo da je sada jasno da su svi kriterijumi koje je Evropski savet postavio da bi Srbija dobila status kandidata potpuno ispunjeni. "Sada je na EU i zemljama članicama da donesu odluku u skladu sa zaključcima Saveta", rekao je Stefanović.

Šef beogradskog tima je podsetio da je nakon današnjih razgovora u potpunosti ispunjen zahtev da se uspostavi sloboda kretanja, dogovori primena sporazuma o prelazima, a ispunjen je i najvažniji kriterijum - sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.

Šefica prištinskog tima Edita Tahiri ocenila je da će od danas Kosovo na regionalnim skupovima biti predstavljeno jednako kao i druge države u regionu, kao i daće ono moći samo da potpisuje sporazume. Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da će Kosovo od danas dobiti međunarodni subjektivitet, napominjući da fusnota u kojoj se pominje Rezolucija 1244 nije idelana, ali da je najprihvatljivija u ovom trenutku.

Visoki zvaničnici EU Ketrin ešton i Štefan File pozdravili su postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, ocenjujući to kao veliki korak napred i za Srbiju i za Kosovo.

Kocijančić: Kosovu samostalan nastup

Prema objašnjenju portparolke visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič, današnjim dogovorom o regionalnom predstavljanju, Kosovu će se omogućiti samostalan nastup na svim regionalnim skupovima.

"Sporazum će omogućiti Kosovu da učestvuje i samostalno potpisuje sporazume i da govori za sebe na svim regionalnim skupovima", kazala je Kocijačićeva novinarima u Briselu i dodala da je sva dokumenta do sada u ime Kosova potpisivao UNMIK.

Kocijančićeva je podsetila i da su dve strane danas zaključile i "tehnički protokol o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima koji je sklopljen u decembru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

146 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: