Duel: Ko deli Srbe na Kosovu

Rada Trajković ocenjuje da je referendum na severu KiM samo doprineo podeli među Srbima, Krstimir Pantić smatra da je njime poslata "jaka politička poruka".

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2012.

13:48

Default images

Duel između direktorke Doma ydravlja u Gračanici i predsednika opštine Kosovska Mitrovica organizvao je Tanjug na temu „Ko deli Srbe na Kosovu i Srbe u Srbiji povodom Kosova“- Rada Trajković je rekla da strahuje da bi referendum mogao biti korišćen kao razlog za novu destabilizaciju na Kosovu.

Ona je ukazala na to da nijedna od međunarodnih institucija nije podržala niti posmatrala referendum i da je on za njih nevažeći.

Prema njenoj proceni, ono što je loše, a tiče se referenduma, jeste da je kosovska skupština na predlog vlade izglasala rezoluciju kojom je najžešće napala Srbiju.

S druge strane oni su sve to uradili dobijajući podršku i srpskih predstavnika u kosovskoj vladi i skupštini, rekla je Trajkovićeva, precizirajući da misli na SLS.

"Plaši me da referendum ne bude razlog za novu destabilizaicju“, podvukla je ona.

Ipak, Trajkovićeva smatra da referendum neće uticati na dobijanje statusa kandidata za članstvo Srbije u EU.

Trajkovićeva smatra da su Srbi južno od Ibra zaboravljeni i da se u Odboru za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije čuju samo komentari u vezi sa severom Kosova, "kao da Srbi južno ne postoje".

Krstimir Pantić smatra da je referendum uputio jaku političku poruku koju ni vlada u Beogradu, a ni međunarodna zajednica neće moći da zanemare.

On je podsetio na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića, da je referendum potvrdio činjenično stanje, koje niko neće moći da ignoriše u budućnosti.

„To znači da će u delu međunarodne zajednice koji podržava Prištinu morati da dođe do promene i da će morati da shvate da se Srbima u pokrajini rešenja ne mogu nametati silom, niti drugim metodama“, poručio je Pantić.

On je rekao da mu je drago što je konačno jasno da referendum nije uslov za status kandidata, već da je jedini uslov regionalno predstavljanje Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

21 h

Podeli: