Petak, 17.02.2012.

22:57

"Srbija da sama odlučuje o sutra"

Ideja o politici neutralnosti je ideja o politici samostalnog odlučivanja Srbije o njenoj budućnosti, kaže predsednik DSS Vojislav Koštunica

Izvor: Beta

Default images

Koštunica je rekao da njegova knjiga "Zašto Srbija, a ne Evropska unija" predstavlja temelj programa D S S koja ulazak u EU sagledava kao potez kojim bi Srbija izgubila suverenitet i jedan veliki deo teritorije - Kosovo.

"Pristupanjem EU Srbija bi platila cenu teritorijalne celovitosti", rekao je Koštunica i ocenio da bi EU, postavljajući nove uslove, počela da otvara i pitanje drugih teritorija kao što je Vojvodina.

On je izrazio uverenje i da je jedan od uslova pristupanju EU i pristupanje NATO, čime bi se Srbija, rekao je, morala odreći i politike vojne neutralnosti.

EU bi Srbiji nametnula i prihvanje kulturnih i moralnih obrazaca, vrednosti i standarda koji bi podrazumevali reviziju istorije i prihvatanje za srpsku tradiciju neprihvatljivih vrednosti, rekao je lider D S S.

"Time bi bila ugrožena suština demokratije, a to su nacionalne države, gde je demokratija i nastala. Neprihvatljiv je zahtev Evrope
za slabljenje nacionalnih država. EU se pretvara u uniju nadnacionalnih entiteta i to bi bio veliki udarac za Srbiju", rekao je autor knjige.

Koštunica kao jedino rešenje vidi politiku neutralnosti kroz nacionalno jedinstvo kako bi se rešili svi ključni problemi u državi. To bi, kako je istakao, morao biti prvi zadatak nove vlade i nove skupštine.

"Time bi i pitanje Kosova bilo zamrznuto, a vremenom bi politiku neutralnosti proširili i na druge države i saveze države. Svajcarska i Norveška su neutralne, nisu članice EU, pa ipak postoje", naveo je predsednik D S S.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: