Subota, 11.02.2012.

11:08

Vanredno stanje u Crnoj Gori

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore proglasio je vanredno stanje na čitavoj teritoriji, zbog ekstremnih snežnih padavina. Vreme izaziva haos u regionu.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Vanredno stanje je proglašeno zbog nezapamćenog snega koji je gotovo u potpunosti blokirao Crnu Goru i uzrokovao niz problema.

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore čini predsednik države Filip Vujanović, premijer Igor Lukšić i predsednik Skupštine Ranko Krivokapić.

Ustavom Crne Gore je predviđeno da parlament proglašava vanredno stanje, ali ukoliko najviše zakonodavno telo iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da zaseda, onda odluku može doneti i Savet za odbranu i bezbednost, a Skupština će je kasnije verifikovati.

Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio je da će uvođenje vanrednog stanja pomoći da se smanje posledice nezapamćenog nevremena koje je pogodilo tu državu.

On je naveo da se narednih dana očekuje dodatno pogoršanje vremenskih prilika, zbog čega se moralo adekvatno reagovati.
"Zato smo zaključili da je ovo trenutak u kome treba, proglašenjem vanrednog stanja, pozvati sve građane i privredne subjekte na potrebu dodatnog angažovanja i odgovornosti, kako bi se što lakše izborili sa posledicama velike elementarne nepogode", kazao je Lukšić.

Sneg, praćen jakim vetrom, od sinoć pada na području čitave Crne Gore što je izazvalo nove probleme u saobraćaju.

Koordinacioni tim za vanredne situacije pri Vladi Crne Gore predložio je danas državnom Savetu za bezbednost i odbranu da se na celokupnoj teritoriji Crne Gore, zbog vremenskih neprilika, uvede van redno stanje.

To je, kako je saopšteno, predloženo zbog očekivanog daljeg pogoršanja vremenskih prilika i mogućih težih posledica. Vanredne mere, pored ostalog, podrazumevaju obavezno dopremanje hrane i pružanje pomoći seoskom stanovništvu, kao i zabranu poseta bolnicama. Koordinacioni tim je zaključio da nikšićka Željezara i Kombinat aluminijuma u Podgorici moraju da smanje potrošnju električne energije najmanje za 20 odsto, ali i da struju treba da štede svi potrošaci, pošto je elektroenergetska situacija ocenjena kao veoma složena.

Stanovništvo je pozvano da čisti sneg ispred stambenih zgrada i drugih objekata, a sredstva javnog informisanja da budu u funkciji sprovodjenja mera koje važe tokom vanrednog stanja.

Za saobraćaj je od sinoć zatvoren podgorički aerodrom, u prekidu je železnički, dok je drumski saobraćaj gotovo u potpunosti blokiran.

Lokalni voz koji saobraća na pruzi Bijelo Polje-Bar, sa oko 50 putnika, blokiran je jutros kod Kolašina, zbog lavine koja se obrušila na deo pruge između Trebješnice i Lutova

Specijalni tim kolašinskog Crvenog krsta evakuisao je četiri osobe, među kojima dvoje dece, iz snežnog smeta na magistralnom putu Podgorica-Kolašin. U Podgorici je jutros izmerena visina snega od 52 centimetra, čime je izjednačen dosadašnji rekord ustanovljen od kada se meri visina snega u glavnom gradu Crne Gore. Saobraćaj u Podgorici obavlja se otežano, prohodne su samo glavne gradske saobraćajnice, zbog čega su opštinske vlasti apelovale na građane da ne izlaze iz domova bez preke potrebe. Sneg je na Žabljaku već napadao skoro dva metra, a visina snežnog pokrivača premašila je metar visine u Bijelom Polju, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Beranama, Plavu, Rožajama, Ssavniku i Plužinama. Ništa bolja situacija nije ni u Nikšiću i Cetinju, gde je sneg napadao skoro metar, čak ga i u Ulcinju ima šest centimetara.

U posebno teškoj situaciji je sever Crne Gore, gde je već danima, zbog vremenskih neprilika, neprohodna većina lokalnih puteva, a gotovo sva sela na tom području su zavejana.

Elektroprivreda Crne Gore saopštila je da ulaže maksimalne napore da iz sopstvenih kapaciteta i dodatnim uvozom održi uredno snabdevanje strujom, ali se u međuvremenu priprema i plan uvođenja restrikcija u slučaju da se dodatno pogoršaju energetske prilike.
Snežno nevreme do sada je odnelo tri ljudska života u Crnoj Gori.

BiH: 30 cm novog snega

U BIH, na teritoriji Republike Srpske pada novi sneg, koji je već napadao do visine od pet do 40 centimetara, a u Republičkoj upravi Civilne zaštite smatraju da će moći da se izbore sa novim padavinama, javlja Srna.

U Upravi ističu da su mašine Javnog preduzeća "Putevi RS" na svakoj ugroženoj deonici, a mašine lokalnih zajednica neprekidno čiste lokalne puteve.

"Stalno ćemo pratiti stanje i davati potrebne instrukcije subjektima za zaštitu i spsavanje, pa ćemo, putem Helikopterskog servisa, intervenisati za sve hitne slučajeve, posebno u oblasti medicinske evakuacije", navodi se u saopštenju.

U međuvremenu, gradski prevoz u Sarajevu je otežan i usporen na svim linijama zbog padavina, a sinoćnji sneg doneo je nove nevolje stanovnicima srebreničkih sela i dežurnim službama za održavanje puteva, javila je FENA.

U planinama je palo oko 30 centimetara novog snega, a u nekim delovima ponovo su zavejane ranije očišćene deonice puteva. Zbog novog snega i jakog vetra koji je stvorio nove snežne nanose, neki magistralni, regionalni i lokalni putevi su ponovno zatvoreni za saobraćaj.

Prema izveštaju Štaba civilne zaštite opštine Srebrenica, najkritičnija situacija je u selima Šubin, Luka i Krušev, koja su odsečena već više od mesec dana.

Istra pod snegom

I Hrvatska je od jutros zahvaćena snežnim padavinama, koje nisu poštedele ni primorje. Južna Istra je pod snegom, koji je najjače padao na području Pule. Olujna bura oborila je desetak stabala i izazvala probleme s napajanjem električnom energijom.

Orkanska bura i led ponovo su prouzrokovali kvarove na električnim postrojenjima u severozapadnom delu Zadarske županije, gde je oko šest hiljada stanovnika ostalo bez struje.

Od jutros nije isplovio nijedan brod prema šibenskim ostrvima. Probleme je brodskom prevozniku izazvala slaba vidljivost, po kojoj je nemoguće ploviti. U prekidu su i sve autobuske linije na županijskom području.

Pod snegom je i Dalmacija, uključujući i Dubrovnik i ostrvo Lastovo, dok je susnežica u Komiži na ostrvu Visu. Zbog snega i vetra zabranjen je saobraćaj na deonicama auto-puteva, ali i na većem broju puteva kroz Liku i Gorski kotar.

Državna uprava za zaštitu i spasavanje saopštila je da se stanje na području Dalmacije, a naročito celokupne Splitsko-dalmatinske županije, postepeno normalizuje, ali je manji broja zaselaka još odsečen.

Makedonija: Zatrpana tri vozila

U Makedoniji je lavina zahvatila tri putnička vozila na putu Mavrovo -Debar, ali srećom nema povređenih. Put za Mavrovo je zatvoren za sve vrste saobraćaja u oba pravca, a građanima se preporučuje da ne sedaju u kola bez velike potrebe, javila je MIA.

Kako je saopšteno iz Centra za upravljanje krizom, sve putnike su spasili pripadnici MUP-a.

Zbog opasnosti od novih lavina, iz Crntra upozoravaju da je sav saobraćaj zabranjen na ovom putu. Upozorava se i da se izbegavaju putovanja preko planinskih prevoja i ka planinskim centrima, zbog velikih smetova.

Avion češke avio-kompanije kružio je nad Skopljem oko 40 minuta, a potom je prinudno sleteo zbog problema s krilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

13 h

Podeli: