Srbija dobila prvi ćirilični domen

Ćirilični internet domen .srb zvanično je juče pušten u rad, a za prvih sat vremena registrovano je 235 sajtova.

Izvor: B92

Subota, 28.01.2012.

00:40

Default images

Državna sekretarka u Upravi za digitalnu agendu Jasna Matić naglasila je da je ćirilični internet domen .srb novi, drugi, nacionalni domen Republike Srbije i deo je male ali odabrane svetske porodice čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom.

"To je veliki korak u razvoju interneta u Srbiji, jer je jedini domen na svetu na kojem se adrese pišu onako kako se izgovaraju", istakla je na prezentaciji u Registru za nacionalni internet domen Srbije Jasna Matić.

"Srbija je druga zemlja u svetu, posle Rusije, koja ima svoj domen na ćiriličnom pismu. To je izuzetno važno jer će doprineti lakšoj integraciji internet adresa u dokumente koji se pišu na ćirilici. Pored toga, to je i način da sačuvamo ćirilicu kao svoje nacionalno blago i istovremeno je modernizujemo", rekla je Jasna Matić.

Savetnica za strategiju i razvoj Registra nacionalnog internet domena Srbije Mirjana Tasić navela je da je Srbija među prvima krenula sa odobravanjem domena na nacionalnom jeziku i da su pripreme za uvođenje domena na ćirilici trajale dve godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: