Zabrana Parade 2009. neustavna

Ustavni sud Srbije usvojio je ustavnu žalbu organizatora Povorke ponosa 2009. godine, konstatujući da su zabranom Povorke vlasti prekršile Ustav.

Izvor: B92, Danas

Petak, 30.12.2011.

08:44

Default images

Beogradski centar za ljudska prava, koji zastupa organizatore Povorke ponosa pred Ustavnim sudom Srbije, ali i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, pozdravio je odluku suda, naglašavajući da će ona otvoriti mogućnost organizatorima da zatraže naknadu štete zbog otkazivanja manifestacije.

Organizatori Povorke ponosa 2009. godine ističu da je odluka Ustavnog suda prva velika pobeda u smislu zaštite ustavnih prava LGBT osoba i predstavlja značajan korak u zaštiti slobode izražavanja i okupljanja svih građana Republike Srbije, posebno ugroženih manjina.

Imajući u vidu i nedavnu zabranu Parade ponosa 2011. godine, čije organizatore Centar takođe zastupa, odluka Ustavnog suda treba da služi kao opomena izvršnim vlastima da moraju poštovati svoje ustavne i međunarodnopravne obaveze, da ne smeju ograničavati slobodu okupljanja nenasilnih građana bez legitimnog opravdanja, te da takva mirna okupljanja moraju zaštiti od nasilja trećih lica, posebno kada se nasilje vrši iz diskriminatornih pobuda.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević kaže za „Danas" da je, s obzirom na talas homofobije koji vlada u našem društvu, odluka Ustavnog suda veoma hrabra.

„Pozitivno je i to što se sud nije oslanjao na formalnosti, jer zabrana Parade 2009. nije bila izričita, već je od organizatora traženo da u poslednjem momentu promene lokaciju održavanja povorke, što oni nisu mogli da učine. Odluka Ustavnog suda šalje jasnu poruku da slične stvari ubuduće ne smeju da se dogode. To što neko ne voli tu manifestaciju, ne znači da ona ne treba da se održi, a država je dužna da njene učesnike zaštiti", naglasio je Dimitrijević.
Organizatori Povorek ponosa 2009. godine, troje organizatora iz bezbednosnih razloga više ne žive u Srbiji (Foto: B92)
Organizatroi prajda 2009. podsećaju da za razliku od ovogodišnje Parade, Povorka ponosa pre dve godine nije formalno zabranjena, već je tada policija bila donela rešenje o „promeni lokacije“ skupa sa prijavljenog mesta na Platou ispred Filozofskog fakulteta u centru Beograda na praznu poljanu u parku Ušće.

„Nasuprot stavovima političkog vrha Republike Srbije, Ustavni sud potvrdio je svojom odlukom da se zapravo radilo o de fakto zabrani Povorke. Ustav i Zakon o okupljanju građana ne ovlašćuju policiju da umesto organizatora mirnih okupljanja odlučuje gde će se ona odigravati. Takođe, Ustavni sud je potvrdio da su načinom donošenja osporenog rešenja o promeni lokacije, nemušto sročenog i potpuno neobrazloženog, koje je organizatorima skupa na ruke dostavio lično predsednik Vlade tek nekih 24 sata pre planiranog početka okupljanja, podnosioci ustavne žalbe lišeni prava na delotvornu sudsku zaštitu protiv kršenja ljudskih prava od strane izvršne vlasti", saopštavaju organizatori Povorke ponosa 2009.

Dodaju i kao zabrinjavajuću činjenica da je ove godine vlast zabranila Paradu ponosa na skoro identičan način kao 2009. godine, jer je ponovo lišila njene organizatore prava na sudsku zaštitu.

„Sloboda govora koja ustupa pred nasilničkom pesnicom, koju država štiti samo kada joj njena poruka odgovara, zapravo i ne postoji. Zabranom Parade ponosa 2011. jednako su prekršeni Ustav i međunarodno pravo, što će i Ustavni sud na koncu potvrditi. Nadamo se da će vlast prilikom organizovanja sledeće Parade ponosa 2012. godine postupiti u skladu sa presudom Ustavnog suda. Bez toga ugroženi će biti ne samo pripadnici seksualnih manjina, već i sama ideja demokratije u Srbiji", saopštavaju organizatori prajda 2009. godine koji podsećaju da je podneta tužba građanska.

Zato dodaju i da će o visini naknade, ako je uopšte budu tražili, razmišljati u kontekstu koliko je sredstava za kampanju, organizaciju i dolazak brojnih gostiju potrošeno zbog odluke države da paradu zabrani dan pre kao i da će sva eventualna sredstva od naknade biti donirana u dobrotvorne svrhe o čemu će obavestiti javnost.

Marko Milanović iz Beogradskog centra rekao je da je odluka Ustavnog suda objavljena na sajtu ove institucije, a da će njena finalna verzija biti gotova za mesec dana, kada će biti objavljena u Službenom glasniku.

„I ovo što stoji na sajtu pokazuje da smo bili u pravu i da je ponašanje vlasti bilo neustavno. Ustavni sud je usvojio našu žalbu, našavši da su zabranom Povorke državni organi prekršili slobodu mirnog okupljanja, kao i pravo organizatora na delotvornu sudsku zaštitu", ukazuje Milanović.

On dodaje da je u žalbi tražena naknada materijalne i nematerijalne štete koju su pretrpeli organizatori zbog neodržavanja manifestacije.

„Ustavni sud nije nadležan da donosi odluku o visini štete, ali mora da se izjasni da li postoji osnova za traženje naknade. Ukoliko se izjasni pozitivno, obratićemo se državnoj Komisiji za naknadu štete pri Ministarstvu pravde, koja će pregovarati sa oštećenima u procesu o visini naknade. Ukoliko se ne postigne dogovor, slučaj će biti nastavljen pred redovnim sudom", objašnjava Milanović.

On dodaje da se Beogradski centar za ljudska prava obratio i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu povodom zabrane Parade ponosa, kao i da se nakon odluke Ustavnog suda Srbije nadaju pozitivnom ishodu.

U ovoj organizaciji podsećaju da Povorka ponosa 2009. nije formalno zabranjena, već je tada policija donela rešenje o „promeni lokacije“, dok je ove godine vlast zabranila Paradu ponosa. Beogradski centar za ljudska prava podneo je žalbu Ustavnom sudu i zbog zabrane ovogodišnje Parade, gde takođe očekuje pozitivan ishod.

„Nadamo se da će vlast prilikom organizovanja sledeće Parade ponosa 2012. postupiti u skladu sa presudom Ustavnog suda. Bez toga će biti ugroženi ne samo pripadnici seksualnih manjina, već i sama ideja demokratije u Srbiji“, navodi se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: