Pritvor za Smiljku Mileusnić

Smiljki Mileusnić Adžić, bivšoj direktorki Jugohemije, određen je pritvor od 30 dana nakon saslušanja u okviru istrage o nabavci vakcina protiv svinjskog gripa.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.12.2011.

13:43

Default images

Tužilac Miljko Radisavljević kaže da je istražni sudija doneo rešenje o proširenju istrage i na Smiljku Mileusnić Adžić zbog sumnje da je učestvovala u nelegalnoj nabavci vakcina 2009. Rođena sestra bivše potpredsednice kompanije Delta Milke Forcan tereti se za krivično delo zloupotrebe službenog položaja, za koje je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

Tužilac je rekao da se istraga sada vodi protiv četiri osobe, osim Mileusnić Adžićeve, i protiv ranije procesuiranih nekadašnje direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović, direktora kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimira Gravare i direktora "Detapa" Ljubomira Pavićevića.

Radisavljević je istakao da od dokaza koji budu prikupljeni tokom istrage zavisi da li će biti proširena na još neka lica. Tužilac za organizovani kriminal dodaje da je zloupotrebom u nabavci vakcina državni budžet oštećen za 1,27 miliona evra.

Smiljka Mileusnić Adžić, bivša direktorka "Jugohemije" je, prema saznanjima Insajdera, bila na policijskom spisku osumnjičenih za zloupotrebe pri nabavci vakcina, ali nije obuhvaćena krivičnom prijavom.

Bila je na policijskom spisku osumnjičenih za zloupotrebe sa vakcinama, ali nije bila obuhvaćena prvim zahtevom za istragu.

Prethodno je SpecijalnI sud u Beogradu, na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, proširio istragu o propustima pri uvozu vakcina protiv svinjskog gripa i na Smiljku Mileusnić Adžić, a u toku je većanje o zahtevu tužilaštva da joj se odredi pritvor.

Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević Tomić precizirala je da je sud 14. decembra dobio zahtev tužilaštva za proširenje istrage na Mileusnić Adžićevu.

Podsetimo, Insajder je u serijalu Kuproprodaja zdravlja objavio da je na spisku osumnjičenih za zloupotrebe prilikom nabavke vakcina bilo 14 osoba, ali je krivična prijava podneta samo protiv tri osobe - Svetlane Vukajlović, Vladimira Gravare, bivšeg direktora Jugohemija farmacije, i Ljubomira Pavićevića, vlasnika firme Detap. Oni su zbog malverzacija u nabavci vakcina uhapšeni 19. septembra.

Sumnja se da je prilikom nabavki 857.000 doza vakcina, od kojih je utrošeno 154.000, budžet Srbije oštećen za 1,6 miliona evra.
Smiljka Mileusnic Adžić je u vreme kupovine vakcina bila direktorka Jugohemije. Kako je Insajder objavio još pre mesec dana, ona je jedna od 12 osoba koje je policija sumnjičila za zloupotrebe, ali su izostavljeni iz krivične prijav,e iako je policija po zakonu bila u obavezi da podnese krivičnu prijavu protiv svih osumnjičenih.

Ministar policije Ivica Dačić negirao je da je policija saslušavala bivšu direktorku Jugohemije.

"To je pitanje za tužilaštvo", rekao je Dačić i dodao da "policija nije učestvovala u novoj akciji".

Podsetimo, prema saznanjima Insajdera koja su objavljena pre 20 dana, krivične prijave nisu podnete protiv svih osumnjičenih zbog pritisaka na policiju i tim povodom je čak zavedena i službena beleška u MUP-u.

Novinari Insajdera su od MUP-a Srbije tražili tu službenu belešku, ali od MUP-a do danas nije stigao nikakav odgovor.

Prema našim saznanjima, umesto Insajderu, MUP je službenu belešku o pritiscima dostavio tužilaštvu za organizovani kriminal.

Na taj način potvrđeno je da beleška postoji. Nije, međutim, jasno zbog čega je beleška dostavljena tužiocu Miljku Radisavljeviću iako je pre nekoliko dana savetnik ministra zdravlja Ljubiša Milanović javno rekao da je upravo Radisavljević vršio pritisak na policiju da se pojedina imena izostave iz krivične prijave.

Radisavljević je takvu tvrdnju demantovao.

Danas je, međutim, saslušana Smiljka Mieusnić Adžić i pored toga što je ona, prema informacijama Insajdera, već bila na spisku osumnjičenih, ali je bila izostavljena iz krivične prijave.

Novinari Insajdera otkrili su pre mesec dana i to da je uhapšeni Vladimir Gravara, kao direktor Jugohemija farmacije, imao pravo da zastupa tu kompaniju u ugovorima vrednim najviše 30 000 evra.

Budući da je konkretan ugovor za nabavku vakcina bio vredan više od dva miliona evra, to znači da je Gravara imao specijalno ovlašćenje nadležnih u Jugohemiji da ga potpiše, te samim tim nije jasno zbog čega se, od svih odgovornih iz te kompanije, samo protiv njega vodi postupak.

U trenutku nabavke vakcina predsednica UO Jugohemije bila je Milka Forcan, a direktorka te kompanije njena rođena sestra Smiljka Mileusnić Adžić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

5 h

Podeli: