Ponedeljak, 21.11.2011.

15:56

Iseljeni Romi će biti zbrinuti

Stanovnici romskog naselja u Ulici doktora Ivana Ribara koji su nedavno dobili nalog za iseljenje biće zbrinuti, kaže zamenik zaštitnika građana Goran Bašić.

Izvor: Tanjug

Default images

Romi bi mogli da budu raseljeni u kolektivne centre i kontejnere, a postoji i mogućnost da dobiju pomoć za kupovinu neke "skromne" kuće, kaže on.

Bašić kaže da se ne zna kada će biti rešeno pitanje iseljavanja, ali je istakao da Komesarijat za izbeglice i Vlada Srbije moraju da ponude tim Romima isto što i drugim građanima koji su bili u sličnoj situaciji.

Prema njegovim rečima, verovatno je da će svi oni koji imaju prebivalište u Beogradu dobiti kontejnere za stanovanje, kao i u slučaju raseljavanja Roma ispod mosta Gazela, dok će oni koji su raseljeni sa Kosova i Metohije dobiti smeštaj u kolektivnim centrima u unutrašnjosti Srbije.

Još jedna mogućnost je kupovina neke "skromne" kuće na periferiji ili u nekom selu, kazao je Bašić, podsećajući da je Komesarijat za izbeglice tako nešto ranije nudio raseljenima sa Kosova i izbeglima iz Hrvatske i Bosne.

On je istakao da je zaštitnik građana poveo postupak prema svim nadležnim državnim organima koji bi trebalo da brinu o ovakvim situacijama.

"Rešenje se ne može doneti brzo, jer nije u pitanju samo ovo naselje, već mnogo sličnih u Beogradu, ali trudićemo se da svako naredno raseljavanje bude bez većih potresa i da protekne dostojanstveno", rekao je Bašić novinarima prilikom obilaska naselja.

Važno je da na rešavanju ovog pitanja, osim zaštitnika i Komesarijata, rade nevladine organizacije, ali da su uključeni i stanovnici naselja u Ulici doktora Ivana Ribara, napomenuo je Bašić.

Pravni savetnik nevladine organizacije "Praksis" Danilo Ćurčić rekao je da će na predstojećim konsultacijama sa stanovnicima, koje bi trebalo da se održe u četvrtak, 24. novembra, biti predočene mogućnosti za iseljenje.

Ćurčić je ukazao na to da prinudna iseljenja tokom zime nisu dozvoljenja po Međunarodnom paktu o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, te da bi iseljenje trebalo odložiti za proleće, ali je problem što se Građevinskoj direkciji Srbije žuri sa izgradnjom objekata u Ulici doktora Ivana Ribara.

U naselju u Ulici doktora Ivana Ribara stanuju 33 romske porodice i oni su 16. novembra primili rešenja od Odeljenja za inspekcijske poslove opštine Novi Beograd, u kojima im je naloženo da u roku od jednog dana poruše objekte u kojima žive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: