Nastavlja se blokada fakulteta

Blokada na Filološkom fakultetu se nastavlja do daljnjeg, saopštilii su članovi Plenuma ovog fakulteta.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 26.10.2011.

11:29

Default images

Kako kažu, nisu se oglasili Ministarstvo prosvete, ni Uprava fakulteta.

U međuvremenu su rektor Branko Kovačević i dekani Univerziteta podržali dogovor studenata i Ministarstva prosvete koji je postignut u petak.

"Neizjašnjavanje nadležnih, Plenum je protumačio kao nespremnost na saradnju sa studentima. Uprkos izjavama dekana Filološkog fakulteta da su svi zahtevi ispunjeni, Plenumu studenata nije dostavljen nikakav odgovor pisanim putem", navodi se u saopštenju Plenuma.

U saopštenju se demantuju navodi pojedinih medija da "nastavnici i saradnici redovno održavaju nastavu", dok zapravo, kako kažu, izvesni broj katedri pruža podršku potpunom obustavom nastave.

Rektor i dekani Filozofskog i Filološkog fakulteta Vesna Dimitrijević i Aleksandra Vraneš ipak će sutra održati konferenciju za novinare, na kojoj će dati i svoje obrazloženje.

Uprava Filozofskog fakulteta preporučila je da se nastava u toj ustanovi organizuje "u obimu i meri u kojoj je to u postojećim uslovima moguće, uz izbegavanje svih situacija u kojima bezbednost nastavnika, saradnika i studenata može biti ugrožena", navodi se u saopštenju.

Blokade se nastavljaju, jer studenti organizovani u plenume ne prihvataju dogovor studentskih parlamenata sa ministarstvom prosvete.

Rešenje problema nije stiglo ni iz rektorata - novinari su tamo pozvani, a onda ostavljeni bez odgovora. Najugledniji srpski univerzitet pozvao je novinare da bi im se obratili rektor, državni sekretar ministarstva prosvete i dekani blokiranih fakulteta. Pola sata čekanja pokazalo se uzaludnim.

"Želeo bih da vam se zahvalim na zaista ogromnom interesovanju koje ste pokazali dolaskom danas. Sticajem okolnosti rektor, državni sekretar i rektorski kolegijum i dalje razmatraju probleme koji su stavljeni ispred njih", rekao je Marjan Nikolić, portparol Univerziteta u Beogradu.

Dekani žele trajno rešenje problema na Univerzitetu i poručuju da ova konfuzija nije pobeda studenata.

"Ovde ne postoji pobeda, profesori i dekani fakulteta Univerziteta u Beogradu ovome prilaze jako ozbiljno", rekao je Nikolić.

I dok se profesori usaglašavaju, blokade traju. Studenti plenuma Filozofskog nisu želeli da odu u dekanat na razgovore, već su pozvali profesore da dođu kod njih. Ni među studentima nema jedinstva povodom protesta - počinju strahovi da će i semestar biti ugrožen.

"Sama blokada neće dovesti ni do kakvog poboljšanja, jer će studenti nastavu morati kad-tad da nadoknade, a plašimo se i nadoknade celog semestra", kaže Ivan Gajić, predsednik Studentskog parlamenta.

"Mi znamo da ugrožavamo ne samo naše kolege nego i nas same, ali znamo i da ne postoji drugi način da ministarstvo obrati pažnju na nas", kažu iz Plenuma Filozofskog fakulteta.

Studentski parlament je saglasan sa zahtevima Plenuma, ali ne i sa metodom.

Sadašnji zahtevi plenuma su ograničenje školarine na tri prosečne plate, prelazak na budžet svih sa više od 48 bodova i vraćanje apsolventskih rokova.

Na tvrdnje da protest prave po knjizi "Blokadna kuharica", koja je proistekla iz blokade zagrebačkog Filozofskog fakulteta, ovako odgovaraju...

"Mi smo je videli, ali radimo po našem. Uvek postoje konsultacije i gledamo gde je neko pogrešio, da i mi ne uradimo isto."

Protest i blokada biće nastavljeni iako su studentski parlamenti pozitivno odgovorili na predlog ministarstva o parcijalnom finansiranju vanbudžetskih studenata

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: