Gadafijeva udovica traži istragu UN

Udovica Moamera el Gadafija, Safija Farkaš, obratila se UN s molbom da istraže njegovu i pogibiju njihovog sina Mutasima. AI traži nepristrasnu istragu od NPS.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 21.10.2011.

21:58

Default images

U izveštaju televizije Arai sa sedištem u Siriji, koja je podržavala Gadafija tokom oružanog konflikta, navodi se i da se Safija ponosi svojim mužem i poginulim sinovima, nazivajući ih mučenicima koji su tokom šest meseci dostojno pružali otpor svim suprotstavljenim zemalja, njih 40, i njihovim agentima, naveo je Rojters.

Agencija Itar-Tas s podseća da je sredinom avgusta supruga bivšeg libijskog lidera sa sinovima Hanibalom i Muhamedom i kćerkom Ajšom i njenom decom došla u Alžir, a da su alžirske vlasti odluku da prihvate Gadafijevu porodicu motivisali humanitarnim razlozima. Nakon dva dana od prelaska alžirske granice, Ajša je rodila još jednu kćerku, navodi ruska agencija.

Međunarodna organizacija Amnesti internešnel zatražila je od novih libijskih vlasti da sprovedu sveobuhvatnu, nezavisnu i nepristrasnu istragu o smrti Moamera Gadafija.

"Ako je pukovnik Gadafi ubijen pošto je uhapšen, to bi predstavljalo ratni zločin, a odgovorni bi morali da budu izvedeni pred lice pravde", izjavio je direktor AI, Klaudio Kordone.

Video snimak Gadafijevog hapšenja pokazuje da su svrgnutog lidera juče u Sirtu živog zarobile snage Nacionalnog prelaznog saveta, naveo je AFP.

Libijski vojni zvaničnici saopštili su da je Gadafi, pre zarobljavanja, ranjen u vazdušnom napadu NATO. Lekari koji su pregledali njegov leš rekli su, međutim, da je Gadafiju posle zarobljavanja pucano u stomak, a zatim i u glavu.

"Istraga o tome da li je njegova smrt bila ratni zločin mogla bi da bude veoma nepopularna. Ipak, Nacionalni prelazni savet mora da ima iste standarde za sve i da svima omogući pravdu, kao i onima koji su tu pravdu uskraćivali drugima", rekao je Kordone.

Prema oceni AI, da je Gadafi izveden pred sud, to bi bilo sprovođenje pravde koje bi njegovim brojnim žrtvama pružilo odgovore na pitanje zbog čega su bili progonjeni, kao i mogućnost da dobiju neku vrstu odštete.

Grupa sa sedištem u Londonu naglasila je da, ako NPS nije sposoban da garantuje nezavisnu i nepristrasnu istragu, onda ona mora biti poverena nekom telu poput Međunarodnog krivičnog suda ili Suda UN za ljudska prava.
AI je ponovo pozvala sve strane u Libiji da poštuju međunarodno humanitarno pravo i zatražila je od NPS da zaštiti zarobljene Gadafijeve pristalice od osvetničkih napada.

Tutu: Klintonova ne sme da bude ponosna na to što je pozivala da ga ubiju

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Dezmond Tutu izrazio je žaljenje zbog okolnosti smrti bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, ocenivši da su one u suprotnosti sa kulturom ljudskih prava kojoj bi Libija trebalo da se okrene.

"Pravda gomile i nasilje uvek su za žaljenje. Način na koji je bivši diktator Moamer Gadafi ubijen u suprotnosti je s plemenitim poduhvatom uvođenja kulture ljudskih prava i demokratije u Libiji", naveo je u saopštenju bivši južnoafrički anglikanski nadbiskup.

"Američka državna sekretarka Hilari Klinton ne može da bude ponosna zbog toga što je pozvala da on bude ubijen", naveo je bivši junak borbe protiv aparthejda u Južnoj Africi koji je 1984. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Hilari Klinton nije direktno pozvala na ubistvo Gadafija, ali je 13. jula izjavila da su "njegovi dani odbrojani", a nedavno je u Tropoliju rekla da on mora biti "uhvaćen ili ubijen".

"Libijski narod mogao je da demonstrira vrednosti drugačije od vrlina svog bivšeg tlačitelja", zaključio je Dezmond Tutu.

SAD: Gadafijeva smrt "katarzičan trenutak" za Libiju

SAD su saopštile da od libijskog Prelaznog nacionalnog saveta očekuju da na transparentan način utvrdi uzrok smrti bivšeg lidera Moamera Gadafija.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame želi i da se "prema zarobljenicima postupa na human način", rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner.

Prema njegovim rečima, Prelazni nacionalni savet Libije pružiće narednih dana više detalja o okolnostima Gadafijeve smrti koje su i dalje nerazjašnjene.

Toner je ocenio i da je Gadafijeva smrt "katarzičan trenutak" za Libiju.

Obama je u četvrtak pozdravio taj događaj za koji je rekao da je za narod Libije to "kraj dugačkog i bolnog poglavlja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: