Libija: Konačni obračun u Sirtu

Oko 1.000 boraca novih libijskih vlasti krenulo u konačni obračun sa snagama lojalnim svrgnutom libijskom lideru Moameru Gadafiju u Sirtu.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

12:10

Default images

Agencije prenose da je u razmaku od 15 minuta okršaj dve strane prerastao u žestok sukob i da ulicama Sirta, rodnog Gadafijevog grada, na sve strane odjekuju pucnji i minobacačka vatra.

Prema prvim izveštajima, najmanje 23 borca Nacionalnog prelaznog saveta (NPS) su ranjena u prepodnevnoj borbi, u kojoj su korišćeni teško naoružanje i rakete.

Prema procenama vojnih komandanata NPS, Gadafijevih lojalista ima u još nekoliko četvrti, od čijeg osvajanja zavisi oslobađanje Sirta.
(Beta, arhiva)
Iz tog grada su u ponedeljak, zajedno sa civilima koji napuštaju taj grad, pobegli i majka i brat Gadafijevog portparola Muse Ibrahima, potvrdio je jedan od komandanata NPS.

Najave novih libijskih vlasti da će lako osvojiti poslednji Gadafijev bastion za sada izgledaju kao teško ostvarive.

Borbe za osvajanje tog mediteranskog grada imaju suštinski značaj za oslobađanje čitave Libije, čime bi se otvorio put i za određivanje datuma održavanja izbora.

Snage NPS u više navrata su tvrdile da su blizu osvajanja Sirta, ali nakon toga su bile potisnute od Gadafijevih snaga i strahuje se da bi sve veći broj civilnih žrtava mogao da oteža Savetu da ujedini zemlju kada se borbe okončaju.

Savet je u međuvremenu potvrdio da je pustinjski grad Bani Valid u potpunosti oslobođen od Gadafijevih lojalista, pošto su jedinice novih vlasti juče istakle novu libijsku zastavu u centru grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: