Barikade se uklanjaju u utorak

Kfor bi mogao da za 24 sata odloži akciju uklanjanja barikada na severu Kosova najavljenu za ponedeljak, saznaje agencija Beta.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 16.10.2011.

14:57

Default images

Kfor je saopštio večeras da su predstavnici opština Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Zvečan zatražili više vremena i komandant Kfora je odlučio da im da još jedan dan.

Barikade na severu Kosova i dalje stoje. Za to vreme ni iz Beograda ne stižu jedinstveni stavovi o tome šta treba raditi.

Kfor je delio letke sa pozivom građanima da uklone prepreke na putevima na severu Kosova koje su postavili pre mesec dana.

Pripadnici Kfora su delili letke na ulazu iz južnog u severni deo Kosovske Mitrovice kod istočnog mosta na Ibru, pošto su im građani potvrdno odgovorili na pitanje da li su Srbi.

Na letku koji je bele boje na jednoj strani je slika barikade sa srpskom zastavom i slika prazne prodavnice, a ispod toga ćirilicom ispisan tekst "Da li zaista želiš ovo?", a u potpisu piše Kfor.

Na drugoj strani je napisano: "Kfor je rasporedio neke jedinice na prelaze na severu. Njihov zadatak je da održavaju kapije otvorenim i omogućavaju bezbedno i sigurno okruženje za sve. Molimo vas da ne učestvujete u aktivnostima koje mogu ugroziti bezbednost i imati negativan uticaj na svakodnevni život".

Srbi sa Kosova još ne znaju šta da rade, a iz Beograda im stižu oprečni saveti. "Bilo bi licemerno da mi iz Beograda šaljemo apele Srbima na barikadama šta treba da rade. Blje oni nama da šalju određene poruke, nego mi njima. Lako je savetovati ih, a teško je živeti dole", rekao je Dačić.

“Nema više skrivanja iza patriotskih parola – Srbija nema pravo da prepusti Srbe s Kosova stihiji i sudbini. Zato treba ljude pozvati da napuste opasne barikade i pomoći da zavladaju red, sigurnost i zakon na severu, jer će u nekom novom haosu Srbi jednostavno nestati. Srpska politika i institucije konačno moraju da počnu da brinu o ljudima i prestanu da beže od odgovornosti koju imaju”, rekao je Čedomir jovanović, lider LDP:

Predstavnici Srba sa severa Kosova zatražili su još vremena, jer je za sredu zakazan sastanak na kome bi trebalo da se dogovore se šta da rade. Predrag Simić tvrdi da je to samo kupovina vremena, jer njima najviše odgovara da stanje ostane nepromenjeno.

„Za Beograd je važno da se situacija smiri i da ostane smirena dok za kosovske Srbe verovatno svako odustajanje od barikada znači defakto gubitak onoga što su postigli protestima. Srbi na severu pogotovo radikalniji su spremni da se bore za status kvo, da ga podržavaju jer misle da je za njih to jedina prihvatljiva situacija i konačno ne isključujem mogućnost da se ponovi neka varijanta Jarinja, šta Beograd tu može da uradi, ne mnogo“, rekao je Predrag Simić, profesor FPN. Simić upozorava da bi za Srbe sa severa Kosova uklanjanje barikada predstavljalo kraj njihovog protesta i mogućnosti da utiču na konačan status, pa bi to doživeli kao poraz. On kaže da je rešenje u kompromisu, koji se trentuno ne nazire.

Bez odricanja od Kosova

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas u Jagodini da je pred Srbijom jedno veliko iskušenje jer joj nude da uđe u Evropu, ali sa "strašnom cenom" da se odrekne Kosova i Metohije.

"Ako treba da žrtvujemo Kosovo i Metohiju da bi ušli u Evropu, da im se onda zahvalimo na njihovoj dobroti i ljubavi. Neka nas ostave same, neka nam ne čine ono što su nam nedavno učinili, a da naše Kosovo ostane sa nama", rekao je patrijarh, nakon služenja parastosa kod Spomenika poginulim Jagodincima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine.

Irinej se zapitao šta smo mi, ako se odreknemo svojih svetih zemalja.

"Zar se smemo i možemo odreći naše svete zemlje? Ne smemo to dozvoliti. Oni koji su nam nekada bili prijatelji, ili smo ih takvima smatrali, danas to nisu jer nam oduzimaju ono što nam je najdragocenije i najsvetije. Hvala im na takvom prijateljstvu", poručio je patrijarh Irinej.

Govoreći o tome da je nedavno boravio u Pećkoj patrijaršiji, patrijarh Irinej je rekao da je zemlja na Kosovu zalivena krvlju od kosovske bitke do danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: