SRS optužuje, Mićunović odgovara

SRS traži razrešenje Dragoljuba Mićunovića sa dužnosti šefa delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Mićunović: Koriste zahtev u marketinške svrhe.

Izvor: B92

Utorak, 11.10.2011.

13:26

Default images

Oni su tražili i njegovo razrešenje sa mesta predsednika Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije.

To je na konferenciji za novinare u parlamentu saopštio šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović, ocenivši da je dosadašnje delovanje Mićunovića "bilo štetno za Srbiju i srpski parlament".

Prema njegovom mišljenju, kap koja je "prelila čašu" bio je Mićunovićev nedavni nastup u PS SE, gde je izneo viđenje da bi "rešenje za problem Kosova i Metohije trebalo naći na novoj konferenicji, na kojoj bi učestvovali Srbija i Kosovo, pod pokroviteljstvom Brisela".

Todorović smatra da bi se time desio poslednji čin priznavanja nezavisnosti Kosova, kao i da je to dokaz da "DS želi da pristane na ucene da se Kosovo otcepi od Srbije, ali da oni ne budu proglašeni odgovornim za to".

Todorović je naveo i da je obaveza Mićunovića pred odlazak u Strazbur bila da sazove delegaciju Skupština Srbije, jer se moglo, kako je ocenio, pretpostaviti da će "delegaciju tamo čekati zamka, što se i desilo u vidu predloga rezolucije, čiji je tekst ipak delegacija Srbije uspela da ublaži".

Todorović je napomenuo i da je Mićunović kao predsednik Odbora za inostrane poslove odbio da formira i dve grupa prijateljstva skupštine Srbije - sa parlamentima Irana i Belorusije.

Mićunović: Koriste kosovsko pitanje u marketinške svrhe

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović izjavio je da zahteve za njegovu ostavku zbog ideje o održavanju međunarodne konferencije o Kosovu treba shvatiti kao korišćenje kosovskog pitanja u marketinške svrhe.

Pošto je Srpska radikalna stranka pokrenula pitanje njegove odgovornosti zbog ideje za sazivanje takve konferencije i zatražila njegovu ostavku, Mićunović je kazao da poslanici SRS mogu da pokrenu proceduru njegove smene, ali da se to pitanje postavlja u skupštini, a ne na konferenciji za novinare.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović je ranije danas na konferenciji za novinare u parlamentu saopštio da je njegova stranka predala predsedniku parlamenta zahtev za razrešenje Mićunovića sa dužnosti šefa delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i sa mesta predsednika Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije.

Povodom optužbi radikala da nije hteo da potpiše deklaraciju o osudi primene oružane sile na prelazu Jarinje, Mićunović je kazao da mu predstavnici SRS nisu ni pokazali takvu deklaraciju, niti drugim predstavnicima vladajuće koalicije, koji su bili u srpskoj delegaciji pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, koju je on predvodio.

"To sve ima marketinški karakter. U Savetu Evrope poslanici su raspoređeni po grupama i zastupaju svoja i mišljenja tih grupa. Tu niko ne zastupa vladu. Ne postoji nijedna politička grupa koja je htela da primi SRS, oni su tamo slobodni strelci", rekao je on.

Mićunović je naveo da je suština njegove ideje o organizovanju međunarodne konferencije o Kosovu i Metohiji bila da dogovor o toj pokrajini bude potkrepljen autoritetom međunarodne zajednice.

“Ako se govori o dijalozima, mnogo je važnije i na tome treba istrajati da taj zajednički dogovor bude potkrepljen autoritetom međunarodne zajednice, a ne samo bilateralnim odnosima koji se sa promenama vlade svaki čas mogu promeniti”, rekao je Mićunović, pošto su poslanici DSS i SRS kritikovali njegovu ideju.

Mićunović, koji je šef skupštinskog Odbora za inostrane poslove i šef skupštinske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, rekao je novinarima u republičkom parlamentu da je ta ideja njegova, ali i da drugi smatraju da je to rešenje o kome bi trebalo da se razgovara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: