Putin poziva na evroazijski savez

Kandidat za sledećeg predsednika Rusije Vladimir Putin izložio svoje prve spoljnopolitičke inicijative, pozivajući na formiranje evroazijskog ekonomskog saveza.

Izvor: B92

Utorak, 04.10.2011.

12:21

Default images

Uspostavljanje Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora (JEP) stvara osnovu za buduće formiranje evroazijskog ekonomskog saveza, napisao je sadašnji premijer Rusije u članku za lista "Izvestija"

U tom članku Putin je naveo da će se širenje kruga učesnika Carinske unije i JEP postepeno nastavljati i da će mu se priključiti i centralnoazijske republike Kirgizija i Tadžikistan.

U okviru sadašnje Carinske unije Rusije sa Belorusijom i Kazahstanom, od iduće godine biće uklonjene sve barijere za trgovinu, kretanje kapitala i radne snage, podsetila je agencija Rojters.

"Nećemo se na tome zaustaviti i stavićemo pred sebe ambiciozan zadatak - postizanje sledećeg, višeg nivoa integracije u Evroazijski savez", napisao je Putin.

Premijer Rusije, koji je ranije kolaps Sovjetskog Saveza 1991. ocenio kao "najveću geopolitičku katastrofu 20. veka", ukazao je da novi projekat ne predstavlja neku vrstu obnavljanja SSSR".

"Bilo bi naivno pokušavati ponovo uspostaviti ili kopirati nešto što je prošlost, ali tesna integracija na novoj političkoj i ekonomskoj osnovi, na novom sistemu vrednosti, predstavlja imperativ našeg vremena. Predlažemo model snažnog nadnacionalnog ujedinjenja, sposobnog da postane jedan od polova savremenog sveta i da pri tom igra ulogu efikasne veze između Evrope i dinamičnih azijsko-tihookeanskih regiona. To znači da je na bazi Carinske unije i JEP neophodno preći na tešnju koordinaciju ekonomske i valutne politike, na osnivanje pravog ekonomskog saveza", rekao je Putin.

On je ubeđen da će evroazijski savez biti konkurentan u industrijskoj i tehnološkoj trci, u takmičenju za investitore, za otvaranje novih radnih mesta i razvoj naprednih poslovnih sektora zahvaljujući kombinaciji prirodnih bogatstava, kapitala, jakog ljudskog potencijala, koji će uz ostale svetske organizacije i saveze doprineti stabilnijem razvoju svetske ekonomije.

Premijer Rusije, koji će na sledećim predsedničkim izborima u martu 2012. biti jedan od kandidata, sa najvećim izgledima za pobedu, nije u članku krio skepticizam u pogledu priključenja Rusije Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) posle 18-godišnjih pregovora koji se bliže kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: