Stranke za rasplet pozadine ubistva

Predstavnici parlamentarnih stranaka nisu iznenađeni što su pojedini pripadnici rasformirane JSO godinama bili zaposleni u nekim državnim službama.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2011.

16:54

Default images

Poslanici iz većine stranaka su saglasni da treba utvrditi političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da ta stranka nema ništa protiv toga da se ispita politička pozadina ubistva premijera Đinđića i da se tako okonča ta priča.

"O svemu ostalom što se dešavalo proteklih dana trebalo bi da se bave nadležni državni organi, a ne političke stranke", rekao je Milićević.

Sa njim je saglasan i poslanik Nove Srbije Miroslav Markićević, koji je takođe rekao da sud treba da radi svoj posao i dodao da nema ništa protiv toga da se ispita politička odgovornost.

On je ocenio da mu poslednja dešavanja "izgledaju kao materijal da se skreće pažnja sa gorućih tema u Srbiji poput Kosova i Metohije i nezaposlenosti".

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da nije iznenađen što su neki od uhapšenih organizatora pobune JSO radili u službama MUP-a i BIA.

"Nema tu puno prostora za čuđenje. Zašto ne bi organizatori pobune JSO nastavili da rade u MUP-u i BIA kad su novinari koji su tada objavljivali lažne spiskove navodnih haških optuženika i tako ih gurali u oružani sukob sa nama, sada urednici srpskih medija, a političari koji su ih podržavali imaju pravo da organizuju peticiju kako ne bi otišli pred sud i dali odgovore?", rekao je Jovanović.

On je ocenio da se na sudbini ubijenog premijera Đinđića pokazuje da je pravda spora, ali i da je siguran da će na kraju biti dostižna.

Poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta rekla je da se radikali ne mešaju u rad državnih organa, ali da se pribojava da je "počela hajka kako bi se hapsili svi oni koji su učestvovali u otadžbinskim ratovima".

Na pitanje kako je moguće da su uhapšeni pripadnici JSO godinama bili zaposleni u bezbednosnim službama, ona je rekla da je to pitanje za vlast, "jer se sve to dešavalo u vreme dosovske vlasti, koja traje već 11 godina".

Trojica pripadnika rasformirane JSO su uhapšena posle noćašnjeg višečasovnog saslušanja u beogradskoj policiji i određeno im je zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da su učestvovali u oružanoj pobuni te jedinice u novembru 2001. godine.

Policijiski pritvor je određen nekadašnjem načelniku za bezbednost JSO a sada pripadniku Bezbednosno-informativne agencije Veselinu Lečiću (51), pripadniku Žandarmerije Mići Petrakoviću (39) i pripadniku Protivterorističke jedinice Vladimiru Potiću (37).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: