Redžepi: KPS ne napušta prelaze

Kosovski ministar unutrašnjih poslova rekao da se KPS neće povući s administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, sve dok se ne postigne sporazum o ta dva prelaza.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

08:04

Default images

Bajram Redžepi je rekao da nema informacija da je neko od Srba koji su tokom noći postavljali blokade na puteve ka administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje uhapšen, ali je zato rekao da je pet pripadnika specijalne jedinice Kosovske policije, ROSU, povređeno tokom noći na severu Kosova.

Redžepi je rekao da je jednom pripadniku ROSU povređena noga kada je na vozilo KPS u Zubinom Potoku bačena eksplozivna naprava, dok su četvorica povređena u mestu Rudare u opštini Zvečan, kada su Srbi koji su blokirali put kamenicama pogodili policijski automobil. On je dodao da su policajci van životne opasnosti.

Kosovski ministar je kazao da postoji mogućnost eskalacije situacije, ali da su policajci maksimalno uzdržani i da građani na severu Kosova treba da shvate da akcija nije uperena protiv njih.

Redžepi je ponovio da je cilj akcije KP tokom protekle noći bilo "zavođenje reda na dva prelaza na severu Kosova, kako bi se u potpunosti poštovala odluka Vlade Kosova o reciprocitetu kada je u pitanju uvoz robe iz Srbije".

Pripadnici jedinice Kosovske policije ROSU su u ponedeljak u kasnim večernjim satima uspeli da se rasporede na prelazu Brnjak, a vozila kojima su se uputili ka Jarinju zaustavljena su zbog blokada puta Kosovska Mitrovica-Raška koju je na dva mesta organizovalo srpsko stanovništvo.

Put je u selu Rudare, nekoliko kilometara severno od Kosovske Mitrovice, zaprečen kamionima i šljunkom koji je istovaren na drum, a u Leposaviću, oko 20 kilometara od administrativne linije, Srbi su put blokirali drvenom građom. Srbi su protest organizovali i u blizini administrativnog prelaza Brnjak, zapadno od Kosovske Mitrovice.

Istovremeno, policijske snage Euleksa su, kako bi predupredile eventualne sukobe srpskih stanovnika severnog dela Kosovske Mitrovice i Albanaca iz južnog dela grada, oko ponoći blokirale glavni most koji razdvaja grad na srpski i albanski deo, a kasnije su se u oklopnim vozilima stacionirale i ispred suda u Kosovskoj Mitrovici.


Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borko Stefanović odmah su se uputili na Kosovo i sastali sa okupljenim Srbima, a nakon toga razgovarali su i sa komandantom Kfora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: