SAD: Hitno sprečiti eskalaciju

Ambasada SAD smatra da je potrebno najhitnije sprečiti eskalaciju situacije na Kosovu, osuđujući upotrebu sile sa svake strane. UNMIK: Potrebna uzdržanost.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2011.

18:59

Default images

Ambasada SAD u Beogradu žali zbog povređenih.

"SAD žele da vide mirnu situaciju na severu Kosova i pozivaju Beograd i Prištinu da ustanove uslove pozitivnog reciprociteta, tj. uslove u kojima će se oba naroda i roba slobodno kretati između Srbije i Kosova", rečeno je u američkoj ambasadi.

Kako se ističe, događaji na severu Kosova "nisu se odigrali u saradnji sa međunarodnom zajednicom".

U američkom diplomatskom predstavništvu ističu da SAD cene akciju KFOR-a u sprečavanju dalje eskalacije sukoba i podržaće KFOR i druge međunarodne aktere u izvršenju ovog zadatka.

SAD imaju poverenje u rukovodstvo EU u dijalogu Beograda i Prištine, koji predstavlja pravo mesto za postizanje cilja slobodnog kretanja.

"Obe strane se pozivaju da se odmah i na praktičan način vrate ovom zadatku", poručeno je iz američke ambasade.

"Imamo poverenja u upravljanje EU dijalogom i pozivamo obe strana da se smesta vrate za pregovarački sto. Očekujemo da Kosovo i Srbija
kroz dijalog uspostave pozitivne, recipročne uslove koji omogućavaju slobodno kretanje i ljudi, i robe između Kosova i Srbije", piše na kraju saopštenja Stejt departmenta.

NATO: Problem rešiti dijalogom

NATO smatra da situacija na Kosovu mora biti rešena na miran način i dijalogom, rekla je danas u Briselu predstavnica za štampu Alijanse Karmen Romero.

"Veoma važno da se situacija reši na miran način", rekla je Romero.

"Jasno je da nasilje nije način za rešavanje problema, nego da se pitanja carine moraju rešiti kroz dijalog", dodala je ona.

Romerova je napomenula da su mirovne snage NATO-a koje su prisutne na terenu pokrenute odmah kako bi se smanjile napetosti i da je Kfor u stalnoj vezi sa Euleksom.

UNMIK: Nužan dijalog i uzajamno poštovanje

Misija UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) izrazila je danas veliku zabrinutost zbog situacije na severu Kosova i pozvala sve strane da se uzdrže od bilo koje akcije koja bi mogla dodatno da pogorša stanje.

"UNMIK je spreman da pomogne u naporima da se smiri situacija. Pozivamo sve strane da sarađuju s Euleksom i Kforom s ciljem ponovnog uspostavljanja mira i rešavanja pitanja kroz diskusiju i uzajamno razumevanje", navedeno je u saopštenju Roberta Sorensona, vršioca dužnosti šefa UNMIK-a, posle odlaska Lamberta Zanijera sa te funkcije.

Sorenson je takođe naveo da UNMIK oštro osuđuje nasilje i da veruje da je dijalog zasnovan na uzajamnom poštovanju put za rešavanje pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: