Stefanović: Rešenje moguće

Šef tima Srbije u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović izjavio da je blizu rešenja krize nastale na administrativnim prelazima Kosova i centralne Srbije.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 26.07.2011.

07:15

Default images

Stefanović je rekao da je jutros sa generalom Kfora Erhardom Bilerom dogovorena većina elemenata za rešavanje problema nastalog blokadom deonice puta od Leposavića ka Kosovskoj Mitrovici, kod mesta Jarinje.

On je za agenciju Tanjug precizirao da je ostalo još nekoliko stvari da se reši i da očekuje da će u skorije vreme takav dogovor biti postignut.

"Nećemo otići odavde dok se situacija ne reši i ne uspostavi pređašnje stanje na administrativnom prelazu Jarinje", rekao je Stefanović.

Upitan o naređenju premijera Kosova da se pošalje još pripadnika specijalne jedinice ROSU ka administrativnom prelazu Jarinju, Stefanović je rekao da je rešenje moguće i pored toga.

"Samo polako i smireno. I pored tog naređenja rešenje je moguće", naveo je Stefanović.

Kako je ranije izvestila agencija Beta, pregovori Bilera, Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića odvijali su se rano jutros u Leposaviću kod blokade puta koju su postavili Srbi, u znak revolta što je vlada Kosova rasporedila specijalne jedinice kosovske policije - ROSU na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Nakon razgovora sa Stefanovićem i Bogdanovićem, Biler je ponovo otišao da, kako je rečeno, dogovori detalje sa predstavnicima vlasti Kosova.

Komandant Kfora prethodno je bio na konsultacijama kod premijera Kosova Hašima Tačija, kome je preneo stavove Bogdanovića i Stefanovića, koji su se na Kosovo uputili čim su čuli da je kosovska policija zauzela administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Za sada, bar zvanično, nije poznato šta je Tači odgovorio na zahteve Beograda da se specijalne jedinice ROSU povuku sa administrativnih prelaza, ali je Radio-televizija Kosovo javila da je kosovski premijer naredio da se na Jarinje pošalje još specijalnih jedinica. Bogdanović i Stefanović su se i tokom noći u Leposaviću sastali sa komandantom Kfora, od kojeg su tada tražili povratak na pređašnje stanje, odnosno povlačenje snaga Kosovske policije, poručivši da će Srbi tek potom odblokirati puteve i prekinuti proteste na severu pokrajine.

Bogdanović, kako je rekao novinarima, veruje u pozitivan ishod razgovora, kao i u neutralnu poziciju komandanta Kfora. Ministar za Kosovo i Metohiju je, međutim, uputio kritike na račun Euleksa, čiji predstavnici tokom noći nisu bili prisutni na mestima na kojima su Srbi organizovali proteste.

Stefanović i Bogdanović su se takođe obratili okupljenim Srbima, objasnili im šta se dešava i dobili od njih podršku. Zamolili su ih za uzdržanost jer će, kako su rekli, biti još takvih provokacija.

Stefanović je okupljenim Srbima u Leposaviću rekao da postoji nekoliko važnih tačaka na Kosovu, ne zbog pregovora s Prištinom, već zbog života Srba na Kosovu i da su administrativni prelazi Jarinje i Brnjak jedne od njih. Zbog toga, istakli su Bogdanović i Stefanović okupljenim Srbima, bez njihove saglasnosti neće donositi nikakvu odluku. Dvojica zvaničnika Srbije su takođe apelovali da i ubuduće, u slučajevima ovakvih provokacija, "ostanu budni i mirni" kao noćas.

S druge strane, oni su apelovali na međunarodnu zajednicu da doprinese smirivanju tenzija i spreči nasilje na severu Kosmeta.

Podsetimo, specijalna jedinica Kosovske policije je, odlukom vlasti u Prištini, kasno sinoć upućena ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, preko kojih vode magistralni pravci sa Kosova i Metohije ka Raškoj i Novom Pazaru, što je izazvalo revolt srpskog stanovništva i blokade puteva na severu pokrajine.

Pripadnici jedinice Kosovske policije ROSU su u ponedeljak u kasnim večernjim satima uspeli da se rasporede na prelazu Brnjak, a vozila kojima su se uputili ka Jarinju zaustavljena su zahvaljujući blokadama puta Kosovska Mitrovica-Raška, koju je na dva mesta organizovalo srpsko stanovništvo.

Put je u selu Rudare, nekoliko kilometara severno od Kosovske Mitrovice, zaprečen kamionima i šljunkom koji je istovaren na drum, a u Leposaviću, oko 20 kilometara od administrativne linije, Srbi su put blokirali drvenom građom. Srbi su protest organizovali i u blizini administrativnog prelaza Brnjak, zapadno od Kosovske Mitrovice.

Euleks i Kfor se povukli iz Mitrovice

Situacija u severnom delu Kosovske Mitrovice je normalizovana nakon što su se Kfor i Euleks policija u potpunosti povukli sa glavnog gradskog mosta koji odvaja severni od južnog dela grada.

Na severnoj strani mosta nalazi se samo par pripadnika Kosovske policijske službe, dok ih je nešto više na južnoj strani, gde je parkiran i jedan kamion Kfora.

Na gradskim ulicama vlada uobičajena atomosfera, mada je primetan znatno manji broj ljudi jer su mnogi stanovnici od jutros na blokadi koja je postavljena u mestu Rudare u susednoj opštini Zvečan.

Specijalne jedinice Euleksa napustile su krug Okružnog suda i policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde su bili od sinoć.

Most u Kosovskoj Mitrovici delom je nešto pre pet sati ujutru otvoren za saobraćaj, nakon što su ga oko ponoći zatvorili pripadnici Kfora i Euleksa.

Jake snage Kfora i Euleksa ranije su blokirale most nakon što su specijalne jedinice Kosovske policijske službe zaposele administrativni prelaz Brnjak i pokušale da dođu i do administrativnog prelaza Jarinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

5 h

Podeli: