SAD: Skandal oko školskih testova

Skandal u SAD oko nameštanja rezultata školskih testova, polovina škola u Atlanti dozvolila "friziranja" godišnjih testova još od 2001.

Izvor: B92

Nedelja, 17.07.2011.

10:15

Default images

Desetinama hiljada učenika u 44 škole, većinom u najsiromašnijim kvartovima, omogućeno je da polože razred, iako nisu znali osnovne stvari

Najnoviji državni izveštaj urađen u američkoj saveznoj državi Džordžiji detaljno opisuje skandal sa prikazivanjem lažnih rezultata na školskim testovima za koji stručnjaci tvrde da je najveći u istoriji SAD.

Prema ovom izveštaju, polovina škola u Atlanti je dozvoljavala "naduvavanje" rezultata standardnih godišnjih testova više od 10 godina u nastojanju da pokažu da ispunjavaju zahteve Vašingtona da "nijedno dete ne sme da zaostane" u obrazovanju.

Za nastavnike i njihove šefove ulog je bio veliki. Škole koje ne postignu dobre rezultate na testovima i ne ispune određene kriterijume po saveznom zakonu, bile su u opasnosti od ozbiljnih kazni, uključujući obavezu na dodatne časove, dozvolu roditeljima da prebace decu u bolje škole i otpuštanje nastavnika i direktora.

U izveštaju se otkriva da su se škole pravile da ne vide ili čak odobravale postupke nastavnika koji su brisali pogrešne odgovore na testovima ili ohrabrivali učenike da prepisuju.

Destinama hiljada učenika u 44 škole, većinom u najsiromašnijim kvartovima, omogućeno je da polože razred, iako nisu znali osnovne stvari, prenosi AP.

Razlog za to je bila federalna politika, odnosno zakon da "nijedno dete ne sme da zaostane" u obrazovanju, donet 2001. godine u vreme administracije Džordža Buša.

U nastojanju da ispune zahteve zakona, izbegnu sankcije ili steknu pravo na dodatna sredstva, direktori su kažnjavli i otpuštali sve one koji bi prijavili nepravilnosti, "stvarajući atmosferu straha, zastrašivanja i odmazde", navodi se u izveštaju.

Izveštaj je objavljen dve godine pošto su funkcioneri u prosveti primetili sumnjivo poboljšanje rezultata testova u nekim školama i pokrenuli istragu.

Problem sa testovima je prvi put uočen kada je list Atlanta džurnal-konstitjušen objavio analizu ukazujući da su neki od rezultata statistički neverovatni posle čega je država pristupila reviziji testova.

U izveštaju o rezultatima istrage navode se imena 178 nastavnika i direktora i još 82 osobe koje su govorile o nepravilnostima.

Jedan od nastavnika je rekao istražiteljima da se školama upravljalo kao mafijom.

"Svi su bili u strahu", potvrdio je i jedan drugi nastavnik. "Ne radi se o tome da su nastavnici želeli to da rade, već da su bili uplašeni."

Posledice ove afere su nesagledive. Pored posledica po decu, od kojih su se neka već suočila sa dramatičnim pogoršanjem rezultata prilikom prelaska u drugu školu, škole koje su varale mogle bi biti primorane da vrate stotine hiljada dolara državnih sredstava koja su dobile zbog navodnih dobrih rezultata na testovima i to u trenutku kada se obrazovanje već suočava sa smanjenjem budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: